Företagare utpressas av kriminella

Publicerad

Företagare runt om i landet pressas på pengar av kriminella nätverk. Beskyddarverksamhet är ett välkänt internationellt fenomen som nu också nått Sverige, skriver Dagens Nyheter.

-De utpressningsfall som hittills av- slöjats är bara toppen av ett isberg. Beskyddarpengar krävs ut i långt större utsträckning än polisen känner till, säger kommissarie Ronald Bagge vid polisen i Västra Götaland till DN.

Om offren inte vågar göra anmälan är samhället maktlöst. I Göteborg har polisen inrättat en särskild rotel för att hjälpa dem som vågar träda fram.

Fullständig nystart
-Vi tar hand om alla sådana fall och erbjuder allt från fullständig nystart på annan ort med ny identitet till säkerhetsfrämjande åtgärder, säger kommissarie Göran Nordenstam, chef för den nya personsäkerhetsmyndigheten, till tidningen.

Hotbilden är allvarligast från det att polisanmälan görs fram tills dess att domen vunnit laga kraft.

-Vi har ingen erfarenhet av att kriminella gäng hämnas efter avtjänat straff. Då har de så många andra fiender att hålla ordning på, säger en kriminalkommissarie som skött personskyddet för en hotad restaurangägare i Göteborg.

Restaurangbranchen drabbad
Både små och stora företag, inte minst i restaurangbranschen pressas på pengar. Det sker i första hand i områden som de kriminella gängen pekar ut som sitt revir. Till exemple försöker Bandidos i Göteborglägga under sig stadsdelen Hisingen, skriver DN.

I slutet av förra året presenterade Rikskriminalen en kartläggning av läget där man bland annat konstaterade att brottsligheten sprider sig över landet, även till mindre städer.

Mc-gängen tiodubblade
Tre grupper av grupperingar har identifierats; Kriminella mc-gäng och deras supporterklubbar, fängelse- och förortsgäng samt etniska ligor och nätverk.

Främst är det mc-gängen och deras supporterklubbar som sprider sig.
Under de senaste tio åren har de nästan tiodubblats i antal, ökningen ligger på i snitt fyra gäng per år.

Utredningen visar att mellan 1998 och 2004 har antalet domar för medlemmar i Bandidos och Hells Angels gällande utpressning mer än femdubblats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer