Företagen som flest klagar på

Uppdaterad
Publicerad

Telecombolag, telefonförsäljare och webplatstjänster. Det är de branscher som drar till sig flest anmälningar till Konsumentverket. Och den föga smickrande förstaplatsen på listan innehas av företaget Key Code Security som säljer nyckelbrickor och säkerhetstjänster.

Företaget använder skrämsel som säljmetod, menar flera anmälare. Key code security toppar klagolistan hos Konsumentverket och stäms snart i domstol.

Under förra året anmäldes Key code security, som säljer nyckelbrickor och säkerhetstjänster, 262 gånger till Konsumentverket. Många av klagomålen gäller en tjänst som ska skydda mot id-stöld och företaget anklagas för att använda skrämseltaktik.

Konsumentverket inledde ett tillsynsärende mot företaget i våras och planerar att inom kort stämma Key code security, enligt Göteborgs-Posten.

”Otillbörlig marknadsföring”

– Anmälningarna är väldigt många och väldigt samstämmiga. Säljaren säger: ”Dina personuppgifter ligger ute på nätet”. Konsumenten blir rädd och tror att det är ett pågående bedrägeri. Det är vilseledande och otillbörlig marknadsföring, säger Carolina Andersson, processråd hos Konsumentombudsmannen, till , skriver Göteborgs-Posten som gått igenom anmälningarna tilll Konsumentverket.

Key code securitys vd och styrelseordförande Daniel Johansson försvarar bolagets säljmetoder i ett mejl till GP:

–Det är precis så som en id-kapning och efterföljande bedrägeri går till, vi har beskrivit det så tydligt vi har kunnat med avsikten att informera.”

Också SVT:s Plus har tidigare granskat företaget.

Anmälningar till Konsumentverket 1 januari-22 december 2015.

1. Key code security 262

2. Autopriser m fl (UPSF OÜ) 246

3. Adressenheten 190

4. Swedfone 154

5. INT förbrukningsartiklar / Samma sol 142

6. Tele 2 / Comviq 136

7. Tre / Hallon 130

8. Telia / Halebop 129

9. Jobform 127

10. Mysafety 126

Källa: Göteborgs-Posten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.