Foto: TT

”Företaget tar betalt för luft”

Publicerad

Bolaget Cashking säger sig hjälpa kunder att hitta bra lån. Men det de säljer är rätten att fylla i en låneansökan. Företaget tar betalt för något som egentligen är gratis.

För den som har dåligt med pengar kan det låta lockande. ”Hos Cashking hittar du attraktiva sms-lån!” lovar hemsidan. Bolaget uppger att man hjälper sina kunder att enkelt hitta fördelaktiga lån. Ansökan går snabbt att fylla i på nätet och skickas iväg efter att man kryssat i att man gått med på att betala ”serviceavgiften”.

”Man betalar för något som är gratis”

Serviceavgiften visar sig vara 495 kronor och först när man läser det finstilta framgår det att avgiften tas ut oavsett om man får något lån eller inte. Och att Cashking inte lånar ut några pengar själva. Det enda de åtar sig är att ta emot och sedan skicka vidare låneansökan till ett annat bolag.

– Det innebär att man som konsument betalar för något som egentligen är gratis, säger Anna Hult på Konsumentverket. Du kan ju lätt ansöka om en kredit själv. Eller använda en förmedlare som är gratis och genomför tjänsten åt dig på det sättet.

”Vi levererar inget konkret”

Ägaren av Cashking, Mathias Samuelsson, medger att det enda bolaget gör är att automatiskt vidarebefordra ansökan till ett snabblånebolag.

– Vi levererar ingenting konkret. Utan vi har bara en sida där man mellanlandar, säger Mathias Samuelsson till SVT.

Att kunden inte får något för pengarna är inte unikt, menar han.

-– Det är ju samma sak med en faktura som du är sen med, säger Mathias Samuelsson. Då får du betala inkassoavgift på 180 kronor men för det får du ju ingenting.

Känner sig lurade

SVT har varit i kontakt med flera konsumenter som anser sig lurade av företaget. De har trott att de haft med ett låneföretag att göra och i ett fall har kunden fått räkning på två ansökningar gjorda samma eftermiddag.

– De tar betalt för att genomföra en icke-tjänst. Du får ju ingenting för pengarna, för du hade kunnat göra det själv. Det blir som att ta betalt för luft helt enkelt, säger Anna Hult.

Inte olagligt

Konsumentverket kan tycka illa om verksamheten men inte göra särskilt mycket eftersom det inte är olagligt att ta betalt för det som är gratis. När Konsumentverket senast intresserade sig för Cashking lades sidan ner ett tag men återuppstod igen. Nu säger Mathias Samuelsson till SVT att han återigen lägger ner Cashking.

Och om den sidan inte återuppstår kommer säkert någon annan. För affärsidén är svårslagen: 495 kronor för luft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.