Seko och Tågföretagen anklagar varandra för att ha orsakat de strandade förhandlingarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Förhandlingar inom spårtrafiken har strandat

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal inom spårtrafiken har strandat, uppger fackförbundet Seko i ett pressmeddelande. Nu beskyller båda parterna varandra för att inte vilja förhandla.

Seko uppger i pressmeddelandet att fackförbundet och Almega Tågföretagen ”står långt ifrån varandra”.

– Vår ambition är alltid att förhandlingsvägen träffa uppgörelsermed våra motparter. Nu befinner vi oss i ett svårt läge där vårmotpart, Almega Tågföretagen, inte haft samma ambition som oss, säger Jonas Pettersson, Planerings- och kommunikationschef på Seko, i ett uttalande.

Det gäller bland annat frågor som rör schemaläggning och arbetstidsförkortning för lokförare och annan personal. Avtalet påverkar cirka 10 000 arbetstagare och löper ut den sista april. Enligt Jonas Pettersson har arbetsgivarna sagt nej till fackets krav i alla ”centrala frågor”.

Oenighet mellan parterna

Men den bilden delas inte av arbetsgivarorganisationen Tågföretagen.

– Det är inte sant, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör.

Han anser tvärtom att det är Seko som är ovilliga till att förhandla. Bland annat hävdar han att Tågföretagen lagt fram fyra olika förslag på lösningar gällande schemafrågor.

– Seko har nekat samtliga lösningsförslag. Det är Seko som står blickstilla på samma plats där de börjadeförhandlingen. Så helt uppriktigt är det lite märkligt att säga attvi inte förhandlar, säger Pierre Sandberg.

Funderar över åtgärder

Han påpekar vidare att det enbart är Seko som dragit sig ur och att förhandlingarna med övriga fackförbund fortsätter på tisdag eftermiddag.

Seko meddelar å sin sida att man ska se över vilka åtgärder som kan bli aktuella framöver.

– Det är en intern process nu så det är klart att vi tittar på fleraolika alternativ, säger Johan Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.