Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förhandlingsexperten Lars-Johan Åge vet vad som krävs för en lyckad förhandling. Se listan i klippet ovan.

Förhandlingsexperten: Positivt att det drar ut på tiden

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen går förhandlingarna mellan SAS och pilotfacket in på sin andra vecka utan att verka närma sig en lösning – vilket bådar gott för förhandlingen enligt ekonomiprofessorn och förhandlingsexperten Lars-Johan Åge. 

– Tack och lov så är förhandlingarna väldigt komplicerade, då är det lättare att komma överens, säger han. 

Måndagen den 4 juli gick 900 piloter från SAS ut i en uppmärksammad strejk som ännu inte närmat sig en lösning. Strejken har orsakat 2 550 inställda flyg, påverkat 270 000 passagerare och slagit rekord i medlingslängd hos flygjätten SAS. “Tack och lov så är förhandlingarna komplicerade” enligt förhandlingsexperten Lars-Johan Åge, som menar att det är lättare att komma överens när man har mycket att prata om. 

– Det är lätt att tro att det är på väg att gå illa när en förhandling drar ut på tiden – men det är faktiskt tvärtom. Parterna har investerat tid och är det något vi människor inte tycker om så är det att kasta bort vad vi har investerat, säger han.

Bra förslag bör komma sent

Enligt Åge har tiden en särskilt stor betydelse vid utdragna förhandlingar. Forskning visar nämligen att 80 procent av de bästa förslagen kommer när det bara återstår 20 procent av förhandlingstiden. 

– I nästan alla fall är det bra när det drar ut på tiden. I till och med gisslanförhandlingar vet man att ju längre tiden går – desto större är möjligheterna att nå en bra lösning. Av det enkla skälet att ett förslag som kommer väldigt tidigt kan lättare förkastas, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer