Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks

Förhöjd risk för cyberangrepp under Nato-debatten

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående debatten om Natomedlemskap innebär en ökad risk för ryska cyberangrepp mot Sverige, enligt forskningsingenjören David Lindahl.

– Vi vet att de har kompetensen, frågan är bara om de vill slå mot oss, säger han.

Säkerhetspolisen har sedan tidigare varnat för att Ryssland kan försöka påverka det svenska Nato-beslutet, men gav inga vidare detaljer om hur påverkansförsöken kan se ut. Sett till landets historia är det dock inte otänkbart att Ryssland kan utföra olika typer av cyberangrepp för att skapa osäkerhet i samband med beslutet. Det menar forskningsingenjören David Lindahl vid Totalförsvarets forskningsinstitut (Foi), som heller inte utesluter att central infrastruktur kan bli måltavlan.

– Det beror på om de tror att de kan få oss att inte lämna in en Natoansökan genom att skrämma oss, eller om de tror att det blir mer sannolikt att vi går med i Nato om de skrämmer oss, säger han.

Sverige och Nato

Omfattande angrepp mot Ukraina

Hur ett ryskt cyberangrepp kan se ut i praktiken är svårt att sia om, enligt Lindahl. Erfarenheter från andra konflikter kan dock ge en fingervisning.

– Om vi tar Ukraina som exempel så har vi det senaste årtiondet sett anfall mot deras företag och banker för att destabilisera ekonomin så att andra länder inte ska se dem som en trovärdig handelspartner, säger han.

Ett annat exempel från Ukraina är den omfattande attacken mot elnätet 2016, som resulterade i strömavbrott för 250 000 personer. Lindahl poängterar dock att konsekvenserna för attacker av det slaget ofta är relativt snabbt åtgärdade.

– Det jag skulle gissa på, om Ryssland beslutar sig för att slå mot oss, är att vi då får störningar och kostnader av olika slag, som när Coop gick ned. Kanske att vi tillfälligt inte kan ta ut pengar eller liknande, men inte hela branscher samtidigt.

”Se till att du klarar dig i 72 timmar”

Det övergripande ansvaret för skyddet mot cyberattacker ligger hos företag och myndigheter, men även privatpersoner kan behöva höja sin beredskap, enligt Lindahl.

– Vi måste anta att strömmen kan gå, att vattnet kan förorenas eller att vi blir av med internet tillfälligt. Så se till att du har tillräckligt så att du klarar dig i 72 timmar.

– Samtidigt ska vi komma ihåg att det absolut värsta vi sett är i paritet med de störningar som inträffar under en rejäl storm. Jag tror inte på en cyberkollaps av samhället. Jag tror på irritation och monetära kostnader om något alls, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet