Migrationsverkets logga till vänster och den eventuellt olagliga till höger. Foto: TT/SVT

Utbrytarparti på turné – kan bryta mot lagen med logotyp

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen var det nybildade partiet Alternativ för Sverige i Örebro. Deras närvaro tilldrog sig flera motdemonstranter och polisen fick ingripa vid ett par tillfällen. En av orsakerna till det stor missnöjet var att partiet använder sig av en logga som näst intill är en kopia på Migrationsverkets, men som de kallar Återvandringsverket.

William Hahne, en av de före detta ledarna för Sverigedemokraternas ungdomsförbund som uteslöts ur SD 2015, är numera vice partiledare för utbrytarpartiet.

– Återvandringsverket är en myndighet vi kommer starta när vi sitter vid makten och den kommer ha långtgående funktioner för att återställa landet till vad det en gång var, säger William Hahne.

Val 2018 Örebro

När SVT tar kontakt med Migrationsverket angående likheterna, meddelar de att det kan vara olagligt att ha en så lik logotyp.

– Det är naturligtvis allvarligt om enskilda personer utger sig för att representera eller uppträda på ett sätt som kan uppfattas som att man företräder en svensk myndighet. Det är också olagligt om det finns en risk för vilseledande, det vill säga att personer tror att de är i kontakt med Migrationsverket, skriver Nike Larsson på Migrationsverket.

”Att de är kränkta är jag inte förvånad över”

De kommer även undersöka saken och bedöma om någon vilseletts. När vi frågar William Hanhe om de är medvetna om att användandet av logotypen kan vara olaglig svarar han såhär:

– Att de är kränkta är jag inte förvånad över, eftersom vi kommer att ge dem alla sparken när vi kommer till makten.

– Det handlar inte om att vilseleda folk, utan om att ge information om den myndighet vi kommer starta. Att lättkränkta tjänstemän inte har någon humor är ingen nyhet, säger William Hahne.

Broschyren har även fått kritik av Socialstyrelsen som uppmanar partiet att ta tillbaka den, då utformningen är alldeles för lik myndighetens och där med ”kan misstas för myndighetsinformation”.

Kritiska motdemonstranter på plats

Paulo var en av motdemonstranterna på plats på Våghustorget när partiet talade. Han var väldigt upprörd, både över partiets budskap och att de under förmiddagen delade ut broschyrer i Vivalla med ”Återvandringsverket” som avsändare.

– Loggan, som är förvillande lik Migrationsverkets logotyp, är en av flera orsaker till sammanhållningen bland oss som protesterade. Det är ju helt oacceptabelt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet