Miljöpartiet som tidigare motsatt sig ett återinförande av förmögenhetsskatten har nu accepterat att skatten återinförs.
-Vi vill inte ha tillbaka den gamla förmögenhetsskatten som gick att komma runt för de riktigt rika. Den läckte som ett såll. Å andra sidan förhindrade den kapitalbildning främst bland småföretagare, säger Mikaela Valtersson, ekonomiskpolitisk talesperson för MP och ledamot i finansutskottet.
Frågan har länge varit en av de svåraste skattefrågorna att lösa för oppositionspartierna, men nu har alltså en överenskommelse nåtts. Den kommer att presenteras i partiernas gemensamma ekonomiska motion på måndag.
-Det handlar dock inte om en inkomstskatt. Det kan vara skatt på kapital eller konsumtion, säger Valtersson.
Enligt Rapports källor innebär uppgörelsen att den nya skatten, som ska kallas ”skatt på förmögna”, införs den 1 januari 2012. Exakt hur den ska utformas är inte klart. Frågan ska utredas under 2011, samtidigt som en dialog förs med näringslivet. Däremot är de rödgröna partierna överens om att den nya skatten årligen ska dra in 4 miljarder kronor till statskassan.
Både för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anses skatten vara av stort symboliskt värde. Den markerar också en tydlig politisk skillnad gentemot den borgerliga regeringen.
Högre än tidigare förslag
I de ekonomiska motionerna i höstas föreslog såväl S som V återinförd förmögenhetsskatt. Den nivå på 4 miljarder kronor som man nu kommit överens om överstiger vad partierna då föreslog.
Socialdemokraternas förslag var då att förmögenhetsskatten skulle inbringa 3,4 miljarder kronor och Vänsterpartiets förslag innebar 3,8 miljarder kronor till statskassan.
Miljöpartiet ville över huvud taget inte ha någon återinförd förmögenhetsskatt. Men nu har alltså partierna enats.
Sannolikt kommer de rödgrönas nya förmögenhetsskatt att utformas efter den modell som Socialdemokraterna tagit fram.
Den innebär att en skatt på en procent tas ut över vissa förmögenheter men att det samtidigt sätts ett tak på vad ett hushåll ska behöva betala i förmögenhetsskatt.
Enligt S-förslaget i höstas sattes den undre gränsen på 2,5 miljoner kronor för ensamstående och 5 miljoner för sammanboende. Samtidigt sattes ett tak på 5 miljoner kronor för ensamstående och 10 miljoner konor för vad sammanboende skulle behöva betala i förmögenhetsskatt.
Den tidigare förmögenhetsskatten avskaffades 2007 av den borgerliga regeringen. Den drog in 6-7 miljarder om året till statskassan och kritiserades för att driva kapital ut ur landet. Ett fåtal av de allra rikaste slapp också att betala skatt på hela sin förmögenhet.
Mats Knutson/Rapport