Under en stor del av sitt liv ville Tobias Rawet inte tala om sin tid i det judiska gettot i polska Łódź och det nazistiska koncentrationlägret Ravensbrück i Tyskland. Vare sig med sin närmaste familj eller någon annan.
Avgörande insikt
Men vid 56 års ålder – den 17 mars 1992 – ändrade sig Tobias Rawet. Han förstod att han inte kunde vara tyst längre utan måste berätta. Avgörande för beslutet var den franske historikern Robert Faurissons besök i Sverige.
– Robert Faurisson stod i TV och påstod att förintelsen aldrig hade ägt rum. Jag blev chockad, berättar Tobias Rawet i SVT-dokumentären ”Räddad av fienden” från 2009:
– Då förstod jag att om jag fortsatte att vara tyst om det som hände skulle sådana som Faurisson få rätt, och det unnade jag honom inte. Jag beslutade att då jag blev 60 år skulle jag gå i pension och ägna min tid åt att informera om vad som kan hända om de antidemokratiska krafterna får fotfäste i samhället.
Föreläsare
Tobias Rawet engagerade sig i föreningen ”Förintelsens överlevare i Sverige” och började resa runt i landet till skolor och arbetsplatser för att berätta om sina upplevelser från det andra världskriget. Men trots sitt stora engagemang för att sprida kunskap om Förintelsen dröjde det mer än tio år innan han samlat nog med kraft för att återvända till de platser som minnena kommer i från.
Först 2008 gör Tobias Rawet resan tillbaka till bland annat Ravensbrück. En smärtsam återkomst som skildras i dokumentären.
– Förra gången jag åkte hit var det i en fullastad djurtransportvagn med taggtråd framför fönstren. Nu åker jag i en splitter ny BMW med chaufför, det är lite annorlunda. Jag har inte orkat komma tidigare, det är förenat med mycket starka känslor. Men i dag är jag glad att jag gör det, säger han.
Se hela dokumentären ”Räddad av fienden” här