• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Foto: SVT

Förre försvarsministerns attack mot Reinfeldt

Publicerad

Tidigare försvarsminister Anders Björck (M) går till hård attack mot statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Karin Enström.

Björck, moderat försvarsminister mellan 1991 och 1994, reagerar starkt på att det nya insatsförsvar som byggs upp bara kommer att kunna försvara ett område under en vecka, vid ett eventuellt anfall mot Sverige.

Nuvarande försvarsminister Karin Enström (M) har sagt att hon är nöjd med försvarets förmåga, som hon tycker är ”rimlig jämfört med hur hotbilden ser ut.”

– Detta är väldigt allvarligt naturligtvis. Och det är också väldigt allvarligt att en moderat försvarsminister säger att det här är okej. Gösta Bohman skulle ha roterat i sin grav om han hörde det här, säger Björck till SVT:s Gomorron Sverige.

– Ytterst är ansvaret naturligtvis Fredrik Reinfeldts. Man har inte prioriterat försvaret under ett antal år. Det har skett en systematiskt försvagning av försvaret och det är nog mycket allvarligare än vad ÖB säger, fortsätter han.

Enligt Björck kan försvarsfrågan bli en ödesfråga för Moderaterna.

– Det kan bli en allvarlig debatt när folk får klart för sig hur illa det är ställt, säger han.

Se hela diskussionen om försvaret i klippet ovanför!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer