Rebecka Troué, jurist och djurförsäkringsexpert bjuder på smarta tips till dig som har ett djur att försäkra. Foto: TT/SVT

Försäkringsexperten: Stora risker med att byta försäkringsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte riskfritt att försöka pressa kostnaderna för sin djurförsäkring genom att byta försäkringsbolag, menar Konsumenternas försäkringsbyrå. Det nya försäkringsbolaget kan hävda att ditt djur började utveckla en sjukdom innan du bytte bolag, eller reservera sig för skador som djuret tidigare haft.

Efter att ha få en prishöjning med 138 procent de senaste sex åren för sin hundförsäkring vände sig Kerstin Rydbeck till SVT:s konsumentredaktion Plus. Hon säger själv att det för henne ändå inte är aktuellt att byta försäkringsbolag, men för den som går i sådana tankar så finns det några viktiga saker att tänka på.

– En djurförsäkring täcker inte något som fanns innan försäkringen började gälla och det kan vara svårt att konstatera när en sjukdom eller skada uppkom, säger Rebecka Troué, jurist och expert på djurförsäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Risken finns därför att man hamnar mellan två bolag om det uppstår en tvist om när djuret verkligen skadade sig eller började utveckla sin sjukdom. Ofta kräver också försäkringsbolag en hälsodeklaration vid nyförsäkring och då har försäkringsbolagen möjlighet att införa en reservation som inte täcker de skador djuret tidigare haft.

Särskilt viktigt försäkra djur

Rebecka Troué menar dock att det är nödvändigt för alla djurägare att ha en bra veterinärvårdsförsäkring i någon form eftersom djursjukvården, till skillnad från vård för människor, inte är subventionerad av staten. En oförsäkrad konsument måste därför betala alla kostnader själv om djuret blir sjukt eller allvarligt skadat.

– Kostnaderna kan bli mycket höga, säger Rebecka Troué.

Tre tips för att sänka kostnaderna

Enligt Rebecka Troué finns det ändå några tips för den som vill försöka sänka sina försäkringskostnader.

  1. Fundera på att höja självrisken. Då får man i regel ner premiekostnaden men får å andra sidan betala mer om det väl skulle hända en skada.
  2. Se över och ta bort vissa tilläggsförsäkringar, till exempel behöver inte alla betala extra för en livförsäkring.
  3. Prata med bolaget och pruta. Kanske kan de ge dig en lägre premie om du samlar dina försäkringar hos dem.

I flera reportage granskar Plusredaktionen kostnaderna för djurägare. Se den första delen av ”Plus granskar” i SVT Play redan nu. Nästa avsnitt, som synar de ökande veterinärvårdskostnaderna, sänds den 10 april.

Tipsa Plus!

SVT:s konsumentredaktion behöver dina tips. Så kontaktar du Plus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.