– Vi har springbock, bisonytterfilé, lamaytterfilé, kamel, zebra, känguru, krokodil och pytonorm men björnen är slut, säger Jim Celik butikschef på Kötthallen i Sundbyberg.
Kött från bland reptiler, pungdjur och exotiska vilda däggdjur finns nu i allt fler svenska frysdiskar, bland annat hos ICA och Kötthallen som säljer 80-90 kilo pytonorm och krokodil varje vecka.
– Vi har en del att välja på, det är ett roligt segment som vi ser att kunderna uppskattar, unga som gamla, säger Jim Celik.
350 kilo pytonorm till Sverige
Försäljningen av så kallade exotiska köttprodukter till svenska butiker och restauranger ökar starkt. Strutskött borträknat sålde en av de största svenska importörerna, Viltpoolen AB, förra året över tio ton exotiska köttprodukter, en ökning med 30 procent sen 2009 och även hittills i år ökar försäljningen. Av just pytonorm sålde Viltpoolen runt 350 kilo till svenska butiker och restauranger 2012.
– Jag har själv testat känguru och skulle mycket väl kunna pröva björn och springbock, det enda jag har lite svårt för är ormarna, säger butikskunden Johan Grund.
– Alla kunder är positiva och väldigt nyfikna. Jag har haft allt från två äldre damer på 70 år som skulle ha tjejkväll och ville testa pytonorm, till yngre som tycker det är roligt och häftigt och frågar om tips på hur det exotiska köttet ska tillagas. Visst, en del kunder frågar även förvånat om man verkligen kan äta det här, men själv tycker jag att vissa av grejerna är det bästa jag har ätit. Så allt smakar inte bara pyton, säger butikschefen Jim Celik med ett skratt.
Människor vill prova nya maträtter
Ökat matintresse, att folk reser mer och på resor prövar nya rätter, tror Viltpoolen AB är några av förklaringarna bakom försäljningsökningen. Men det exotiska köttet är relativt dyrt. Pytonorm kan kosta närmare 900 kronor kilot i butik medan krokodil, kamel och zebra kan ligga på runt 500 kronor kilot.
– Tillgång samt pris är två faktorer som begränsar spridningen mest, det finns helt enkelt inte nog för att alla skulle kunna äta viltkött samt att ett högre pris än för vanligt kött gör att man inte kan äta det så ofta som man kanske skulle vilja, säger Karin Hansén vd för Viltpoolen AB.
”Döden förmodligen frukansvärd”
Den fridlysta pytonormen har enligt Viltpoolen AB fötts upp och avlivats humant helt enligt reglerna på farmar i Vietnam men Sveriges största djurrättsorganisation, Djurens Rätt, är generellt skeptisk.
– Det är mycket stor risk att det trots påståenden om motsatsen faktiskt rör sig om viltfångade djur. Och oavsett om det är djur som fångats i det vilda eller kommer från farmer, så har döden för dessa djur förmodligen varit fruktansvärd, säger Camilla Björkbom förbundsordförande på Djurens Rätt.
– Den information vi har från våra leverantörer är att de farmade pytonormarna kyls ner innan slakt så att de blir väldigt slöa. Därefter avlivas de med så kallad slaktmask, vilket ska vara ett av de mest humana sätten, säger Kötthallens butikschef Jim Celik.
– Vad gäller slakt av djur generellt finns väl alltid en risk att djur kan lida vilda såväl som tama om något går fel, men slaktmetoder förbättras hela tiden och allt som kommer in till EU ska vara noggrant kontrollerat i alla dessa avseenden, säger Karin Hansén VD för Viltpoolen AB.
Skansens djurexpert kritisk
Även Skansenakvariets djurexpert Jonas Wahlström är kritisk till import av pytonorm som mat i svenska butiker.
– Alla pytonormar är faktiskt fridlysta, även de nät- och tigerpytonormar som mest förekommer i frysdiskarna. Påståendena att de odlas eller farmas i Vietnam stämmer inte, det är vildfångade pytonormar som förs till farmarna för att gödas upp till mat, säger Jonas Wahlström.
– Vi köper det exotiska köttet av ett belgiskt företag som vi har gott förtroende för. Vi utgår från att de i sin tur har kontroll på vad de importerar. Skulle det visa sig att det inte förhåller sig som det belgiska företaget har sagt så utgår jag från att produkten skulle bli förbjuden att importera och saluföra i Europa, säger Karin Hansén på Viltpoolen AB.
Känns som ål i munnen
Smaken då ? Pyton sägs smaka som kyckling och kännas som ål i munnen men den bör enligt experterna kokas väl annars blir den seg.
– Pyton är gott om man gör det på rätt sätt men den behöver tid att sjuda, gärna i en härlig kokonötsmjölksås med limeblad, annars blir den lite som tuggummi, säger butikschefen Jim Celik.
– Jag vill helst ha ekologisk mat från Sverige men visst, jag kanske skulle kunna testa pytonorm bara för att ha provat på. Något principiellt emot att äta reptiler har jag inte bara det inte rör sig om fridlysta djur. Det är kött som kött, säger butikskunden Tore Strandberg.