Efter beskedet: L skjuter fram hotet om misstroende

Uppdaterad
Publicerad

Positiva besked, men alldeles för sent. Så kan man sammanfatta reaktionerna från KD, L, M och SD efter klimatminister Annika Strandhälls (S) besked om slutförvaret.

Miljöpartiet, däremot, är kritiska.

– Jag tycker det är oroande att man nu forcerar fram det här beslutet, säger Per Bolund (MP).

Reaktionerna efter Annika Strandhälls besked om slutförvaret lät inte vänta på sig. Under pågående presskonferens kom reaktioner från bland annat SD och KD.

SD: Bidragit till osäkerhet

L har tidigare hotat att rikta en misstroendeförklaring mot regeringen om man inte lyckas leverera ett besked i frågan.

Enligt Liberalernas energipolitiske talesperson Arman Teimouri kvarstår hotet:

”Strandhäll ger ett icke-besked på dagens presskonferens om slutförvaret. Liberalerna har drivit regeringen framför sig och det har gett resultat. Däremot pausar vi inte vårt misstroende. Det kvarstår med full kraft med ny deadline den 27 januari”, skriver han på Twitter.

Busch: ”Måste fullfölja”

Ebba Busch (KD) kallar regeringen för ”häpnadsväckande handlingsförlamad” i ett inlägg på Facebook. Hon betonar också att hotet om misstroendeförklaring kan komma att tas upp på nytt, om inte regeringen ”fullföljer dagens beslut”.

”Dagens löfte om att besked om slutförvaret väntas i januari förbättrar inte nuläget. Det enda det gör är att man undanröjer att situationen inte blir värre.”

SD är inne på samma linje:

”Efter orimligt lång tid kom nu någon form av besked i slutförvarsfrågan, vilket är bra. Men det har bidragit till en osäkerhet för kärnkraften och merkostnader som landar på elkonsumenterna”, skriver Mattias Bäckström Johansson som är energi- och näringspolitisk talesperson för SD.

Bolund: ”Oroande”

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är kritisk till beskedet som har menar är mer eller mindre frampressat.

– Jag tycker det är oroande att man nu forcerar fram det här beslutet. Inte minst eftersom det är en sådan enormt stor och allvarlig miljöfråga vi pratar om, säger han till SVT Nyheter.

– Det är Sveriges absolut största miljöärende någonsin och det är ju ett beslut som hanterar en tidsrymd på hundratusen år. Det är så länge det här livsfarliga avfallet måste hållas avskilt från människa och miljö. Då tycker vi att det är viktigare att vi får en trygghet och säkerhet i att slutförvaret håller än att beslutet pressas fram nu på en ganska kort tid, säger Per Bolund.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni välkomnar beskedet men är kritisk till regeringens hantering av frågan.

– Jag välkomnar att statsrådet nu ger ett tydligt besked att om att man den 27 januari ger ett besked. Och jag räknar med att detta besked kommer innebära att SKB får tillåtlighet att sätta igång denna process. För utan att komma igång med denna process riskerar vi att behöva lägga ner ytterligare reaktorer 2024, säger hon till SVT Nyheter.

Sabuni betonar att Liberalerna kommer stå fast vid en misstroendeförklaring om besked inte lämnas som ulovat.

– Det är under all kritik hur man har hanterat denna fråga. Men nu har vi drivit regeringen framför oss och jag är glad att vi nu har ett startsråd som ger en en exakt tid. Vi kommer följa detta noga. Och om så inte sker kommer vi att stå fast vid misstroendeförklaringen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.