Karolinska Institutet ska kontrolltesta AI-system

Publicerad

Hur bra är befintliga AI-verktyg på att hitta bröstcancer? Det ska ett forskarteam på Karolinska Institutet undersöka under våren. Förhoppningen är att testen ska visa om utvecklingen kommit så långt att datorer är lika bra som röntgenläkare.

Att hitta tumörer i mammografibilder är inte helt lätt. Trots att det alltid är två röntgenläkare som granskar bilderna så upptäcks bara runt 70 procent av bröstcancer på screeningundersökningarna.

Ett annat problem inom mammografin är att det är ont om bröstradiologer.

Hjälp i form av artificiell intelligens, AI, är därför efterlängtad och redan idag erbjuder flera företag AI-verktyg som kan hjälpa till med bedömning.

Menar att de är träffsäkra

Själva menar aktörerna att programmen är träffsäkra, men enligt Fredrik Strand som är specialistläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset gäller det att hålla huvudet kallt

– Det är lite hype kring AI och det finns så mycket pengar i branschen att det finns risk för att företag överdriver sina resultat, säger han.

Enligt Fredrik Strand krävs det en systematisk och objektiv utvärdering av olika aktörers AI-verktyg, något han själv kommer ägna våren åt.

Testa 3 algoritmer

Tillsammans med en annan kollega kommer han testa tre algoritmer ifrån USA, Nederländerna och Sydkorea på ett större urval av svenska röntgenbilder och se om de kan pricka rätt.

– De ska ju helst ligga på samma nivå som en röntgenläkare om inte bättre.

Det är första gången som den här typen av test genomförs i Sverige och förhoppningen är att det ska hjälpa till att skynda på införskaffandet av AI-system för mammografiscreening.

– De kan ju faktiskt vara så bra som de säger och då vill man ju vara så tidigt ute som möjligt, säger Fredrik Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.