Forskare: En vaccindos räcker för barn som har haft covid

Uppdaterad
Publicerad

Barn mellan 12 och 15 år ska bara få en vaccindos om de redan har haft covid-19.  Det menar flera forskare som SVT har talat med.  

– Den andra dosen tillför inte särskilt mycket och innebär bara en onödig risk, säger Charlotte Thålin, forskningsledare på COMMUNITY-s tudien på Danderyds sjukhus.

Allt fler studier visar samma sak. De som har haft covid-19 och som har fått en dos covidvaccin får ett mycket starkare immunsvar än de som har fått två doser men som inte har haft infektionen. 

Amerikanska forskare har döpt fenomenet till hybridimmunitet och superimmunitet. 

Skräddarsydda vaccinationer 

Nu vill flera experter som SVT har talat med, att Sverige tar till sig av de senaste rönen och att man skräddarsyr vaccinationerna av 12–15-åringar.

– Jag tycker att man ska göra antikroppstester på barnen i samband med att de får den första sprutan och att man i nu läget bara ska ge en andra dos till de barn som inte har haft covid, säger Charlotte Thålin.

14 EU-länder ger bara en dos till de som redan har haft covid-19. Charlotte Thålin menar att även vuxna som har haft covid skulle klara sig med en dos men att det är extra viktigt att inte övervaccinera barn.

Annan risk/nytta-balans

– Deras nytta/risk-balans är annorlunda än de vuxnas, de blir sällan svårt sjuka i covid och vi ska inte pumpa i dem vaccin om de inte behöver det.

Vad finns det för risk med att ge barnen en andra dos om de har haft infektionen? 

- Vaccinen verkar vara väldigt säkra men vi vet inte vad riskerna är på lång sikt. Det finns också en liten risk för hjärtmuskelinflammation, en biverkan som oftast uppstår just efter den andra dosen, säger Charlotte Thålin.

”40 procent av barnen har haft covid”

Joakim Dillner som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet instämmer.

– Folkhälsomyndigheten har uppskattat att 40 procent av barnen i den här åldersgruppen redan har haft covid och jag ser det som en stor etisk vinst om man kan spara in alla de här doserna och inte ge barn vaccin som de inte behöver, säger han.

Kollegan, Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi menar dock att det finns vissa praktiska hinder för att skräddarsy barnvaccinationerna.

– Tanken är god men det kräver att man löser praktiska frågor som vilka metoder ska vi använda? Vem ska ta provet och vem utför laboratorietesten? Frågan är om vi hinner lösa det innan det är dags för den andra dosen för den här åldersgruppen.

Hybridimmunitet – detta visar COMMUNITY-studien

Forskare vid Danderyds sjukhus har visat att kombinationen av infektion plus vaccin gör att man får en mer än dubbelt så hög förmåga att blockera tio olika virusvarianter, däribland Delta, jämför med de som bara har vaccinerats. 

Skillnaden håller i sig i minst sju månader. Forskarna ser också att den andra vaccindosen inte tillför så mycket på kort sikt om man har haft covid redan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.