Förskolan är bra – men inte för alla barn, hävdar forskaren Richard E. Tremblay. Foto: TT

Forskare: Ta bort våldsamma pojkar från förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Kulmen för pojkars våldsamhet nås vid tre års ålder, sedan klingar den av för de flesta. Men de pojkar som fortsätter vara våldsamma riskerar att bli våldsbrottslingar – och för dem är inte förskolan rätt plats, enligt professorn och psykiatrikern Richard E. Tremblay som nu belönas med Stockholmspriset i kriminologi 2017.

Tremblay, verksam i Paris, Dublin och Montreal, anses som en pionjär när det gäller att studera våld och aggressivitet hos barn. Han har studerat småpojkar sedan 1980-talet och kommit fram till att de är som mest våldsbenägna i treårsåldern. Sedan går det ned – men inte för vissa, vilket kan kopplas till social utsatthet, men även förlossningsskador.

Det gäller att fånga in de pojkarna snabbt, i tonåren kan de redan vara inblandade i grov gängkriminalitet, anser Tremblay.

– Framför allt är det kopplat till moderns sociala utsatthet, de föder mer våldsbenägna pojkar. Vi har många indikationer på det. Erbjuder man både mamman och barnet åtgärder de behöver kan vi kraftigt minska våldet hos vuxna män, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och ordförande i juryn för priset.

Delvis kontroversiellt

Sarnecki sticker inte under stol med att det för oss i Sverige kan kännas som kontroversiellt att döma ut förskolan för somliga barn.

– Välfungerande dagis är utmärkt brottsförebyggande åtgärder. Men inte för alla, vilket är kontroversiellt. Barnen med förlossningsskador eller genetiskt sårbara barn skadas av allt för mycket stoj och stök. De ska inte gå på vanliga dagis, de ska få adekvat behandling anpassade till barnets behov, precis som barn med fysiska skador, säger han.

Tremblay tillskriver förälder – i det här fallet mamman – en stor roll. Är inte det här att ytterligare stigmatisera utsatta mammor?

– Det handlar om att ge den typen av hjälp som många föräldrar gärna tar emot. Under det första året kan till exempel en barnsköterska komma på flera hembesök hos en mamma, säger Sarnecki.

”Sätt in extraresurser”

I Sverige är det inte så vanligt att ta barnen som sticker ut genom sitt aggressiva beteende från förskolan, menar barnpsykolog Malinda Beck-Friis.

– Det man har sett i behandlingsprogram i USA är att om de här barnen får bra behandlingsinsatser kopplat till både hemmiljön och skolsituationen så kan man vända det här. I vissa program där har man inte lyft dem från förskolan utan satt in denna typ av extraresurser, de har fått extra stöd på förskolan och på rasterna till exempel när de når skolålder.

– Allt är en fråga om hur man hanterar situationen i förskolan eller skolan. I Stockholm till exempel har man monterat ned den typen av väl fungerande, specialanpassade förskolor, säger hon.

Fakta: Stockholmspriset i kriminologi

”The Stockholm Prize in Criminology” har delats ut sedan 2006 och går till den som gjort framstående prestationer inom kriminologisk forskning, eller som praktiskt tillämpat sådan för att minska brottsligheten och främja de mänskliga rättigheterna. Prissumman är en miljon kronor.

Tremblay får priset för att ha funnit grundläggande, vetenskapliga samband mellan biologi och sociala faktorer inom mänsklig utveckling. Tremblay har kombinerat denna forskning med tester av åtgärder som kan förändra vissa av dessa faktorer och leda till minskat våld och annan kriminalitet.

Källa:  Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.