Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Ignat Kulkov om hur vår hälsa och livslängd förändras i framtiden i klippet. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Forskare: Vår livslängd kommer att öka till 120 år

Uppdaterad
Publicerad

Bara inom några decennier kommer vi att vara både friskare och leva längre. Enligt en ny studie kommer livslängden att öka till 120 år – men man kommer att känna sig betydligt yngre än så.

– Vår prognos pekar mot en ljus framtid, säger forskaren Ignat Kulkov.

Vår hälsa ser ut att bli allt bättre de kommande åren. Det spår en grupp forskare vid bland annat Mälardalens universitet.

Vi kommer att må bättre, mycket tack vare AI, telemedicin – och pandemin.

– Covid-19 har bland annat lärt oss att spåra virus effektivt, säger forskaren Ignat Kulkov.

Smarta klockor och implantat

Redan nu används AI för att ställa snabbare diagnoser och för att hitta bättre och effektivare behandlingar vid till exempel cancer. Och utvecklingen går fort.

– Ett annat exempel är att läkare kan följa patientens värden i realtid med smarta, bärbara verktyg, till exempel smarta klockor och implantat. Läkarens roll i framtiden blir mer att förutse sjukdom och rekommendera livsstilsförändringar som stoppar den, säger Ignat Kulkov.

Han nämner också fler förebyggande läkemedel och läkemedel skräddarsydda efter en persons DNA. Sammantaget kommer framstegen att öka livslängden, först i västvärlden, därefter i utvecklingsländer.

– Vår prognos är att vi inom 50 år har en livslängd på mellan 100 och 120 år, säger Ignat Kulkov.

Vården måste ställa om

När det gäller klimatkrisen menar han att det är något man inom vården måste ställa om för redan nu.

– Klimatkrisen kommer att kräva en omställning av vården. Fler, kanske tiotals miljoner människor, kommer att fly från hetta och det måste vården vara förberedd på, säger Ignat Kulkov, en av studiens författare och forskare vid Mälardalens universitet.

I klippet kan du höra mer om hur vår hälsa och livslängd förändras i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.