– De farliga partiklarna i luften påverkar vår hälsa både på kort och lång sikt, säger Petter Ljungman som är docent på Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet. Foto: SVT

Smutsig luft förkortar vår livslängd

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det ovanligt dåligt luft i Stockholms län. Det är halten av farliga så kallade PM10-partiklar som är mycket hög. Hur oroliga ska vi vara över den dåliga luften? Hör forskaren Petter Ljungman berätta om hur vår hälsa påverkas av luftföroreningarna.

De farliga PM10-artiklarna uppstår när dubbdäck river upp asfalten. När det kommer nederbörd, spolas partiklarna bort från gatorna. Men nu när det varit torrt länge är halten av PM10 den högsta på flera år.

Sämst luft finns på hårt trafikerade gator som är kantade av hus. I Stockholm är halterna av farliga partiklar just nu högst på Sankt Eriksgatan, Hornsgatan och Sveavägen.

Även på andra platser i länet som Råsundavägen i Solna och Turebergsgatan i Södertälje är luften ovanligt dålig luft just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.