Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Liwång, forskare på Försvarshögskolan, menar att fynden är en viktig pusselbit, men att mer bevis behövs. Foto: Midhat Poturovic/SVT, Kustbevakningen

Forskare om sprängämnena vid Nord Stream-sabotaget: ”Behövs mer”

Publicerad

Att brottsplatsundersökningen av Nord Stream 1 och 2 påvisat rester av sprängämnen och att dådet är ett grovt sabotage är en viktig pusselbit, enligt Hans Liwång, forskare på Försvarshögskolan. Men det behövs mer bevis för att peka ut den som utfört dådet.

Brottsplatsundersökningen av läckorna på gasledningarna Nordstream 1 och 2 utanför Bornholm har visat att det finns rester av sprängämnen på ledningarna. Händelsen bedöms vara ett grovt sabotage.

Inget specifikt labb

De kemiska spår som man hittat kommer peka ut vilken typ av sprängmedel det rör sig om. Men enligt Hans Liwång, forskare på Försvarshögskolan, kommer det nog vara en “rätt allmän typ”.

– Det kommer inte peka ut ett specifikt labb eller en specifik tillverkare. Men kanske vilket typ av sprängämne, säger han.

Hans Liwång menar att fynden är en viktig pusselbit men att mer bevis behövs för att peka ut den skyldige.

Hör honom resonera kring sprängämnena i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer