Sara Olofsson är forskare inom hälsoekonomi och en av författarna till studien. Foto: Privat

Forskare: Sämre livskvalitet på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Människors livskvalitet har försämrats under coronaviruset. Framför allt är det en oro för ekonomin och hälsan som är faktorer som ligger bakom, visar en undersökning som Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi har gjort.

Institutet för Hälso- och sjukvårdsekonomi (IHE) har studerat hur människors livskvalitet har påverkats av den pågående coronapandemin i en ny undersökning. I den har 1 000 personer från åldern 18 år och uppåt tillfrågats vid ett tillfälle i februari innan coronaviruset tog fart i Sverige och en gång i april när viruset spred sig i landet.

Resultaten som forskarna har kommit fram till visar en signifikant minskning i livskvaliteten i åldersgruppen 20-69 år.

Coronapandemin

– Den har minskat under coronapandemin i alla fall mellan februari och april då vi har kunnat göra mätningar av livskvaliteten. Livskvalitetminskningen som vi framför allt kan se är i arbetsför ålder alltså upp till 65, där vi ser att det har en viss koppling till ekonomisk oro, säger Sara Olofsson, som forskar inom folkhälsa.

Äldre oroliga för hälsan

Den ekonomiska oron, som framför allt syns hos personer i arbetsför ålder, förklaras enligt forskarna, framförallt med att många har blivit eller riskerar att bli av med jobbet under pandemin vilket skapar en oro inför framtiden.

Vad gäller personer över 65 år har den ekonomiska oron inte påverkats i samma utsträckning, enligt forskarna.

– Där förekommer inte oron för egen ekonomi alls i den utsträckningen bland de äldre utan där är det oron för att bli smittad och oron för sin egen hälsa, säger Ulf Persson vid Institutet för Hälso- och sjukvårdsekonomi som varit delaktig i undersökningen.

”Skapa förutsättningar”

Enligt Sara Olofsson handlar mycket om att skapa förutsättningen för att människor ska klara av situationen som har uppstått.

– Att försöka minska arbetslösheten så mycket som det går. Det finns vägar framåt och på sikt handlar det mycket om att ekonomin behöver stabiliseras igen, säger Sara Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet