Boråsforskare: Stor okunskap om våld mot män i nära relationer. Foto: TT

Forskare: Självmorden kan minskas

Antalet självmord kan med rätt insatser och systematiskt arbete minskas väsentligt, skriver en grupp forskare och debattörer på Dagens Nyheters debattsida.

Artikelförfattarna pekar på att åtta av tio personer haft kontakt med vården tre månader innan de tagit sitt liv. Lika ofta med primärvård, sjukhus eller andra specialister som med psykiatrin.

”Problemet är så pass omfattande att det inte kan reduceras ner till något som bara berör psykiatrin”, skriver bland andra suicidforskaren Jan Beskow på Göteborgs universitet och professor Danuta Wasserman på Nationellt centrum för suicidprevention vid Karolinska institutet.

De föreslår bland annat att en ”nationell aktör” ska ansvara för sådant som kunskapsspridning om självmord och förebyggande arbete inom hälsovården och socialtjänsten. Ett annat förslag är att en utomstående expertgrupp ska göra fördjupade händelseanalyser i fall av självmord eller självmordsförsök som bedöms kunna tillföra ny kunskap.

”I dessa analyser ska närstående erbjudas möjlighet att delta. Deras betydelse i sammanhanget kan inte nog understrykas”, skriver artikelförfattarna i DN.

Fakta: Självmord i Sverige

Visa

Varje dag tar i snitt cirka fyra personer sitt liv.

2014 var antalet säkra fall av självmord 1 142, vilket motsvarar 38 000 förlorade levnadsår.

Till det kommer 382 fall som förmodligen är självmord.

Antalet fall har minskat kraftigt, framför allt under 1990-talet. 1979 var antalet fall 2 283.

Förbättrad behandling av depression, ökad öppenhet och större vilja att söka hjälp tros ha bidragit till minskningen.

Källa: DN, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer