Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sveriges riksdag

Klimataktivister avbröt Pourmokhtari under klimatdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Klimat- och miljö­minister Romina Pourmokhtari (L) avbröts flera gånger av klimataktivister när riksdagen debatterade under fredagen.

– Jag ber vakterna att snarast avlägsna åhörare, sade Kerstin Lundgren (C), tredje vice talman.

Debatten hölls med anledning av den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Den beskrivs som en sista varningsklocka från klimatforskarna. Initiativet till debatten togs av Miljöpartiet och fokus låg på hur Sverige ska nå de nationella klimatmålen.

Debatten avbröts dock direkt när klimat- och miljö­minister Romina Pourmokhtari (L) intog talarstolen.

Klimatkrisen

”Utsläppen ökar” hördes från läktaren och talmannen uppmanade vakter att avlägsna personerna som ”stör ordningen”.

– Tre personer på allmänhetens läktare gjorde opinionsyttringar och personerna greps av skyddsvakter för störande av förrättning, säger Carina Larsson, pressekreterare på Riksdagsförvaltningen.

”Sverige går i fel riktning”

Ett drygt 20-tal forskare från en rad lärosäten satt på läktaren som ett ”vetenskapligt samvete” under debatten, men det var inte dem som störde ordningen. Karin Gerhardt är forskare i hållbara livsmedelssystem och biologisk mångfald vid SLU i Uppsala och samordnar manifestationen. Hon betonar att den inte står för några partipolitiska åsikter.

– Vi vill lyfta att det brinner i knutarna – och att Sverige går i fel riktning.

Vissa varnar för att aktivistiska inslag kan sätta den vetenskapliga trovärdigheten på spel. Men Jeannette Eggers, forskare inom hållbart skogsbruk vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, ser forskaraktivism som en nödvändighet.

– Jag är inte en människa som brukar stå på barrikaderna. Jag vill forska i lugn och ro. Men vår kommunikation måste stå i proportion till hotet. Om huset brinner kan vi inte knacka försiktigt på dörren och stillsamt meddela att det brinner, säger hon.

Hon menar att traditionella sätt att kommunicera forskning ”uppenbarligen inte fungerat”. Angående om förtroendet kan ta skada om forskarna går mot en mer aktivistisk roll vill Jeannette Eggers vända på frågan:

– Vad händer med förtroendet om vi forskare inte höjer våra röster, trots att vi vet att vi är inne på en mycket farlig väg?

SVT Forum sände debatten 10.30.

Debatt efter IPCC-rapport

Fredagens särskilda debatt i riksdagen hålls med anledning av den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC och har begärts av Miljöpartiet.

IPCC-rapporten som kom i mars har kallats en ”sista varning” från klimatforskarna, och en ”överlevnadsguide” för mänskligheten av FN:s generalsekreterare António Guterres.

Det är den tyngsta klimatrapporten hittills och den betonade skarpare än någonsin att världens ledare måste agera nu och använda de lösningar som finns för att undvika klimatkatastrof.

Människans livsstil och energiförbrukning pekas ut som orsaken bakom klimatförändringarna, och det blir nu alltmer skyndsamt att minska utsläppen och gå över till fossilfri energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet