Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN:s klimatpanel: människan orsaken till klimatkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det är människans livsstil och energiförbrukning som ligger bakom klimatkrisen.

Det slår FN:s klimatpanel IPCC fast i en tung klimatrapport som presenterades på måndagen.

Klimatkrisen är här – och är ett hot mot såväl människa som natur.

Det slår IPCC fast i klimatrapporten som är en sammanslagning av flera rapporter som publicerats av IPCC mellan 2018 och 2022.

Människans livsstil och energiförbrukning pekas ut som orsaken bakom klimatförändringarna, och det blir nu alltmer skyndsamt att minska utsläppen och gå över till fossilfri energi.

”Klimatforskarnas sista varning”

Tom Arnbom, expert på Arktis och hav på WWF, skräder inte orden.

– Jag är förskräckt, det går allt fortare.

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström stämmer in.

– Det här är klimatforskarnas sista varning – sen blåser vi förbi 1,5 gradersmålet.

Flera länder drabbas redan i dag av klimatförändringarna. Värmeböljor, smältande isar, översvämningar och torka avlöser varandra runtom i världen.

Pourmokthari (L): Sluta med fossilt, inte minska

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) poängterar att det inte räcker med att minska användningen av fossil energi, utan att vi måste sluta helt.

Samtidigt har regeringens politik, vilken Liberalerna är med och tar fram, kritiserats av Klimatpolitiska rådet för att öka utsläppen.

– Vi får kritik på samma sätt som tidigare regeringar, men annan typ av kritik. Det ska vi så klart titta på, men vi måste nyttja den här energikrisen till att snabbare ställa om energin till fossilfria alternativ.

”Ingen reell förändring

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson, tar rapporten med en nypa salt.

– Den understryker saker vi redan vet, och Sverige har redan gjort mycket. Jag kan inte se att den här rapporten gör att vi måste ändra vår politik.

Rapporten förändrar inget. Det anser Klara Andersson som är aktiv i klimatrörelsen Fridays for Future.

– Den här rapporten kommer inte bidra till någon reell förändring så länge politiker fortsätter sopa forskningen under mattan. Det som framgår i den här rapporten är inget nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.