Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s klimatkorrespondent om Maldiverna som snart kommer slukas av de stigande haven. Foto: SVT

Semesterparadiset på väg att dränkas – människor flyr

Uppdaterad
Publicerad

Maldiverna är världens lägst liggande land och deras dagar är räknade. Isarna vid nord- och sydpolen smälter allt snabbare och enligt klimatprognoserna kommer havet att sluka det lilla öriket innan seklet är slut.

– Vi lägger mer än 30 procent av vår budget på att skydda oss mot de stigande havsnivåerna, berättar klimatminister Aminath Shauna.

Malé är världens mest tättbebyggda huvudstad och stiger likt ett litet Manhattan ur havet, omringad av en enorm mur för att skydda mot havet då Maldivernas högsta punkt ligger enbart 1,5 meter över havsytan. Allt varmare hav expanderar och en enda allvarlig storm skulle kunna lägga staden under vatten.

Flyttat till en konstgjord ö

Bredvid Malé har en ny stad, Hulhumale, vuxit upp. Genom att pumpa sand ur havet har man med lånade pengar byggt en konstgjord ö som ligger 1,8 meter över havet. I 25-våningshus ska hälften av landets befolkning få plats och evakueringen har börjat. Aisath Saila Saeed och hennes familj har nyligen flyttat in.

Klimatkrisen

– Vi saknar det stilla livet på vår hemö. Barn ska leka på stranden och klättra i träd, de är väldigt uttråkade i en lägenhet, berättar hon.

Hon är medveten om att hennes två barn Yusuf och Judhie inte kommer kunna leva sina vuxna liv i Maldiverna.

Ny klimatrapport

I morgon kommer FN:s klimatpanel IPCC med sin senaste sammanfattande rapport om hur det står till med klimatkrisen och den gröna omställningen. Det var nästan tio år sedan sist och den kommer bland annat ge svar på hur världen klarar målet att begränsa den globala uppvärmningen under 1,5 grad. Hur det går innebär skillnad på liv och död för världens lägst liggande länder.

Sedan 90-talet har havet i Maldiverna höjts med 3-4 millimeter per år, den globala uppvärmningen fortsätter och utsläppen av växthusgaser visar inga tecken på att minska.

Se hela inslaget om hur hårt klimatpåverkan slagit till mot Maldiverna, i klippet ovan.

Vill du veta mer om vad som händer med klimatet?

Få de viktigaste nyheterna, analyserna och reportagen om klimatkrisen direkt i din inkorg.

Prenumerera här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet