Därför åkte SVT på reportageresa till Maldiverna

Publicerad

Efter en reportageresa till Maldiverna har SVT:s klimatkorrespondent utsatts för en rad påhopp i sociala medier. SVT åker till Maldiverna och skildrar klimatförändringarna på den lilla önationen för att det är relevant journalistik.

Det är relevant för en svensk publik att veta att ett av de länder som drabbats hårdast på jorden, där läget är akut, är Maldiverna. Ögruppen är världens lägst liggande land och huvudstaden Malé håller på att dränkas av de stigande havsnivåerna. Därför bygger man nu en ny stad på en konstgjord ö där hälften av befolkningen ska bo när huvudstaden blir obeboelig, evakueringen har redan börjat. Maldivernas miljöminister, Aminath Shauna, berättar att landet lägger 30 procent av sin budget på att förebygga skador av klimatförändringarna.

Detta är relevant och angelägen journalistik. Maldiverna har blivit sinnebilden för klimatkrisen.  

Nyhetsbloggen

En reportageresa till Maldiverna är ingen lust-tripp. Det är några dagars intensivt arbete för att samla in det material som krävs för att berätta historierna om hur klimatförändringarna påverkar människorna som hotas på öarna. 

Klimatet är en av vår tids ödesfrågor och klimatförändringarna syns allt tydligare på olika håll i världen. 

För ett par veckor sedan publicerade SVT Nyheter en serie om hur klimatförändringarna tar sig uttryck i Sverige. I en serie reportage från Ystad till Haparanda visade vi hur natur och livet förändrats i takt med det allt varmare och blötare klimatet.    

För SVT Nyheter är klimatfrågan ett högt prioriterat bevakningsområde som engagerar våra tittare och läsare. Våra reportrar och korrespondenter levererar löpande nyheter, egna granskningar och reportage från Sverige och hela världen.  Att klimatjournalister utsätts för drev med personliga påhopp, hot och hat, i sociala medier är avskyvärt och ett hot mot den fria journalistiken. 

Vi kommer alltid att försvara vårt uppdrag att göra den viktigaste journalistiken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet