Forskare: Skolan är inte likvärdig

Uppdaterad
Publicerad

Trots att skolan enligt lag ska vara likvärdig oavsett var i landet eleverna bor har inte alla barn och unga samma framtidsutsikter efter sin utbildning. Det menar forskare som har tittat på svenska och internationella studier.

Likvärdigheten mäts utifrån flera faktorer. Undersökningar visar att likvärdighet mätt i betyg och resultat har försämrats, liksom likvärdigheten sett till segregation.

Även likvärdighet mätt i föräldrars bakgrund och tillgängligheten till skolor har försämrats, enligt Eva Andersson, professor i kulturgeografi.

– Samlat kan man säga att det är segregation mellan skolor och bostadsområden som ger sämre likvärdighet. Barn med olika bakgrund blandas allt mindre, säger hon.

Forskning visar att en blandning av elever från olika bakgrunder bidrar till att elever som behöver mer stöd lyckas bättre.

Stora kvalitetsskillnader

Helena Holmlund, docent i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, menar att det råder relativt stora skillnader mellan skolors kvalitet i Sverige och att skolvalet leder till ökad skolsegregation.

– Det finns systematiska skillnader i skolors kvalitet mellan olika kommuntyper. I genomsnitt är skolorna bättre i storstadsområden än på landsbygden – även om det så klart finns både bra och dåliga skolor i alla kommuntyper, säger hon.

Eva Andersson tillägger att det inte är lika vanligt att föräldrar på landsbygden tänker att deras barn ska gå vidare till en högre utbildning, jämfört med föräldrar i storstäder.

– Familjens betydelse har ökat över tid. Studievana i hemmet har blivit allt mer viktigt för att elever ska lyckas, säger Eva Andersson.

Hör forskarna om likvärdighet i skolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.