Forskare: Sug efter sötsaker går i arv

Uppdaterad
Publicerad

Smaken för socker varierar starkt mellan olika individer och anlagen går i arv inom familjer, enligt forskare vid Helsingfors universitet.

Forskarna har undersökt sötsuget hos 146 personer i 26 finländska släkter och funnit att upp till 66 procent av skillnaderna i smakupplevelser beror på ärftliga faktorer, skriver SvD.

De har också lokaliserat en gen som styr sockersuget. -Den finns på samma ställe som den fetma-gen som forskare rapporterade om i våras och sambandet behöver utforskas närmare, säger pro- fessor Markus Perola till tidningen.

Ingår i EU-projekt

-Sambandet mellan socker och fetma är inte helt klarlagt. Resultaten är lite motstridiga. Men det är helt klart så att smaken för socker leder till sämre matvanor i allmänhet. Dessutom orsakar sockret karies som sprider sig epidemiskt, säger en annan av forskarna, professor Hely Tuorila, till SvD.

Studien ingår i ett EU-sponsrat projekt som också har kartlagt arvsmassan hos tvillingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.