Elin Röös, forskar om hållbara livsmedel vid Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: SVT

Forskare: Vi behöver lite köttskam – för klimatets skull

Publicerad

Vi måste äta mer vegetariskt och mindre kött. Det menar forskaren Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet. Hon vill absolut inte fördöma allt kött och allt köttätande eftersom betande djur är viktiga för biologisk mångfald.- Men vi behöver lite köttskam, säger Elin Röös till SVT.

SVT har visat att försäljningen av vegetariska rätter och produkter har ökat kraftigt senaste åren. Det är en utveckling som är nödvändig menar Elin Röös.

– Det är väldigt positivt att försäljningen av vegoprodukter nu ökar. Vi behöver se en övergång till en mer växtbaserad kost, generellt, säger hon.

Forskning: Hög köttkonsumtion ohållbar

Elin Röös forskar om hållbara livsmedel, och är lektor på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hon menar att all forskning är tydlig med att den höga konsumtion av kött vi har i västvärlden är ohållbar.

Men hon tror inte att nyckeln är att alla måste bli vegetarianer. Kött kan ingå i en hållbar kost, menar hon. Man behöver då producera kött och animalier på ett mer klimatsmart sätt än i dag. Men samtidigt räcker inte det. För klimatets skull måste vi också minska mängden kött.

– Vi äter absolut för mycket kött idag, säger Röös.

Hon får medhåll av hållbarhetschefen på Coop, Charlotta Szczepanowski.

– Mat från ett djur är rent naturvetenskapligt en omväg för att få i sig protein och annat. Vi får äta kött, gärna det fina köttet, men vi måste minska, det är alla forskare överens om, säger Szczepanowski.

Krävs förändring

Hon menar att det krävs en förändring av hur vi tänker kring mat. Att vi lär oss laga andra rätter, och att det kanske är därför som unga människor är snabbare att anpassa sig, och börja äta mer vegetariskt – även om man inte blir vegetarian. Men på sikt har vi inget val, säger hon och därför tycker hon Coop har misslyckats om inte försäljningen av kött och fisk på sikt fortsätter minska.

– Jag tror vi behöver lite köttskam, jag tror det, Charlotta Szczepanowski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.