Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är skyddsrum fortfarande relavanta? Hör Peter Bennesveds, idéhistoriker och analytiker vid FOI, tankar om betongrummen. Foto: TT/SVT

Forskaren: Därför är skyddsrum mindre viktiga än vad vi tror

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart vilken roll skyddsrummen ska ha i dag – och det finns andra saker som är viktigare i den svenska krisberedskapen. Det menar Peter Bennesved, idéhistoriker och analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Skyddsrumsbrist är kanske inte det största problemet vi har, säger han.

Tre miljoner svenskar saknar plats i skyddsrum, enligt MSB:s statistik, men Peter Bennesved tar bristen med ro.

– Skyddsrumsbrist är kanske inte det största problemet vi har. Det finns vissa områden där det är viktigt att det finns full täckning, men det behöver inte finnas skyddsrum till alla, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Han framhåller att det bland annat går mycket snabbare att ta sig över Östersjön i dag jämfört med när många av skyddsrummen byggdes, på 40- och 50-talen. Det är viktigare för den enskilde medborgaren att ha en krisberedskap, till exempel att ha en vattendunk och konserver hemma.

– Att det finns skyddsrum för alla medborgare är inte lika relevant som att förstärka kritisk infrastruktur, säger Bennesved och nämner ström- och vattenförsörjning som exempel.

”Kan relatera till betongklump”

Därtill räcker det inte att ha ett fysiskt skyddsrum – invånarna måste också varnas för ett luftangrepp om man ska kunna ta sig ner i ett skyddsrum.

– Betongklumpen och skylten är något vi alla kan relatera till, men egentligen är det mycket annat som måste finns på plats innan vi kan använda skyddsrum, säger Peter Bennesved.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet