Forskaren: ”Facebook är bra för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Facebook får oss att må dåligt, visar en ny studie. Men det är inte så enkelt, anser beroendeforskaren Anders Tengström som menar att sociala medier är bra för oss. -Det hjälper oss att hålla uppe livsviktiga sociala kontakter.

Studien från Göteborgs universitet visar att var fjärde person mår dåligt om de inte får logga in regelbundet. Samtidigt mår många dåligt av att jämföra sig med andra som lägger upp soliga semesterbilder och checkar in på fina restauranger. Forskarna ska nu gå vidare med studien. Den stora frågan är vad som är hönan eller ägget – gör Facebook oss olyckligare eller är det så att fler mindre lyckliga människor söker sig till Facebook? Beroendeforskaren Anders Engström på Forskningscentrum för psykosocial hälsa menar att det inte är så enkelt.

Jämför med alkohol

-Det är samma mekanism som med alkohol. Man dricker mer för att bedöva ett redan dåligt mående, sedan mår man sämre av alkoholen och dricker mer. Om man känner att livet inte är så meningsfullt är det lätt att söka sig till sociala medier för att det är ett enkelt sätt att ta kontakt med människor. Sen när man ser alla som är ute och åker skridskor och tänker ?här sitter jag i soffan? ökar det på känslorna av misslyckande och värdelöshet.

Tengström ser dock ingen fara i Facebookanvändandet utan menar att det är en socialt accepterad kommunikationsform som snarare kan vara bra för oss.

-Det är bättre att man interagerar på Facebook än inte alls och istället dricker alkohol i sin ensamhet. Den sociala kontakten är viktig för oss människor. Har man bara en vän på Facebook ? kanske det är en väldigt viktig vän.

”Kvinnor mår sämre”

Att det är just kvinnor, låginkomsttagare och lågutbildade som mår sämst av ett flitigt Facebookanvändande förvånar inte Anders Tengström.

-De grupperna mår generellt alltid sämre. Kvinnor mår psykiatriskt sett alltid sämre och lågutbildade och låginkomsttagare utför ofta mindre fysiska och sociala aktiviteter. Facebook kan vara ett sätt att fylla livet med något socialt som inte kostar pengar.

Sätt gränser

I genomsnitt spenderar kvinnor 81 minuter varje dag på Facebook och män 64 minuter. Anders Tengström anser inte att det är för mycket. Han menar att om Facebookanvändandet blir på bekostnad av familjen, arbetet eller aktiviteter man normalt ägnar sig åt, är det dags att sätta gränser.

– Man får fråga sig själv vad som skulle ske om Facebook inte fanns i ens liv. Skulle man få oro, sömnsvårigheter eller ångest? Att något är viktigt i ens liv är inte samma sak som ett beroende.

Helena Zachariasson

helena.zachariasson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.