Forskaren Catherine Clase håller inte med svenska Folkhälsomyndighetens linje om att avstå från rekommendationer om munskydd. Foto: SVT

Forskaren om munskydd: Finns inte skäl att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten fortsätter att tveka om effekten av munskydd. Men att det inte har gjorts någon större slumpmässig studie av covid-19 är inte skäl nog att vänta med munskyddskrav. Det menar den kanadensiska forskaren Catherine Clase.

– Vi måste använda vårt omdöme, säger hon.

Catherine Clase, som är professor vid McMaster universitetet i Kanada, ledde den litteraturstudie som nyligen gjordes tillsammans med Karolinska institutet om effekten av munskydd i tyg. Resultatet är tydligt menar hon: Används munskydd korrekt kan de bidra till att minska spridningen av virus. 

I frågan om munskydd går Sverige emot stora delar av världen och Folkhälsomyndigheten skriver på sin sajt att “det vetenskapliga underlaget är svagt när det gäller hur effektivt munskydd är mot smittspridning varför olika länder har landat olika i sina rekommendationer”.

Coronapandemin

Väger fördelar mot nackdelar

Catherine Clase är inte förvånad över att Sverige har valt en annan linje än stora delar av världen, men hon tycker inte att argumentet om att det vetenskapliga underlaget är för svagt är tillräckligt för att tveka. 

– I evidensbaserad forskning är vi vana vid att fatta beslut även om vi inte har de kliniska bevisen. Vi gör det hela tiden. Vi väger fördelar mot nackdelar.  

Själv använder hon munskydd på offentliga platser och rekommenderar svenskar att göra det. 

– Är man osäker på om man haft covid-19 och vill undvika att få det är att bära munskydd, av två lager bomull, och lära sig ta på och av det, samt förvara och tvätta det, nu det nya normala. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet