Silver är ett metalliskt grundämne som vi mest förknippar med smycken, bestick och andra värdesaker. Men nu säljs det även i flytande form i hälsokostbutikerna. Ett par teskedar flytande silverjoner om dagen sägs kunna lindra mot en mängd sjukdomar och dessutom slå ut farliga bakterier, både hos människor och hos djur.
Men nu varnar både läkare och myndigheter för skador som kan uppstå.
-Det finns inga positiva effekter för kroppen, kroppen behöver inte silver. Däremot kan det finnas risk för missfärgning av hud och inre organ, och det kan även finnas risk för att det utvecklas resistens.
-Samtidigt tycker jag att det är jätteviktigt att tänka på att det är en miljöpåverkan med silver också. Det säger Marianne Boysen som är enhetschef på Livsmedelsverket till Rapport.
Hälsofaror kan inte uteslutas
Slutsatsen i Livsmedelsverkets riskbedömning, som Rapport har tagit del av, är att man som konsument ska vara försiktig eftersom man inte kan utesluta hälsofaror. Även Läkemedelsverket är kritiskt då man särskilt tittat på marknadsföringen. I dag förekommer det att produkter som säljs som mineralkosttillskott ändå marknadsförs som om de vore läkemedel.
Tillverkarna som är förbjudna att själva utlova att produkten ska hjälpa mot diverse åkommor låter istället konsumenter vittna om hur bra produkterna är, ofta i form av sk användarberättelser på nätet. En form av reklam som är olaglig, enligt Läkemedelsverket.
-Ja, vi har ju en rad fall där vi har polisanmält företag som har sålt läkemedel som de säger är klassade som kosttillskott, men tyvärr så prioriterar polisen ner den här typen av ärenden så det har inte i något fall lett till åtal, säger professor Björn Beermann vid Läkemedelsverket.
Ledande tillverkare tillbakavisar
Anders Sultan som är delägare i Ion Silver, en av Sveriges ledande tillverkare av silverjoner, förstår i dag inte den hårda kritiken från myndigheterna. Han menar att det absolut inte är någon fara att äta silverjoner i flytande form.
-Vi har ett tiotal studier som visar att det är helt ofarligt. Man har tittat väldigt noga på det här, och man vet precis hur det fungerar i kroppen, vet att det absolut inte är farligt.
Men vad är det för nytta?
-Nyttan är att det verkar som om det går in och stödjer immunförsvaret. Precis som alla andra mineraler typ zink och järn så behöver vi sådana här metaller, eller mineraler i alla fall, för att kroppen ska kunna fungera hundraprocentigt.
Du säger verkar, vet ni inte säkert?
-Ja, tyvärr är det som så att vi har inga stora laboratorier eller forskningsresurser att tillgå helt enkelt. Då är det som så att man får förlita sig på resten av världen att det forskas på universitet, att det forskas på läkemedelsbolag.
-Det gör det säkerligen, men det är inget som har kommit fram mycket beroende på att silver i den här formen inte går att patentera så att läkemedelsindustrin vill inte ta hand om den och göra det som samhället egentligen skulle vilja.
Trots att myndigheterna nu varnar för silverjonerna är det svårt att dra tillbaka dem från butikshyllorna. Livsmedelsverket kan inte förbjuda produkterna, utan bara ge information till landets kommuner. Och Läkemedelsverket kan bara ingripa när det gäller marknadsföringen.
Gränsvärden saknas
Inte heller EU kan göra något. För även om det i dag saknas gränsvärden för just silver i kosttillskott så gäller regeln att produkten får användas tills dess att riskbedömningen visar något annat. En analys som i det här fallet inte beräknas vara klar förrän om två år.
Förutom silver i flytande form, används nu metallen inom flera områden. Produkterna säljer bra eftersom de sägs ha en anti-bakteriell effekt. I butikerna ploppar det hela tiden upp nya saker, och nu finns nu t.ex. silverförband, silvertvättmaskiner, silverkläder, silverkonfektyr och silversprayflaskor så att man själv ska kunna spreja både sin onda hals och i sina illaluktande skor.
”Bakterier kan bli silverresistenta”
Tillverkare marknadsför ofta produkterna som ett vapen i kriget mot samhällets växande antibiotikaresistens. Men enligt experter så har silvret den raka motsatta effekten.
-Det som framförallt oroar mig är förstås att om man använder mycket silver så kan man få bakterier som blir silverresistenta, som i sin tur kan driva på antibiotikaresistensen. Och vi behöver antibiotika och vi måste försöka se till att vi har kvar antibiotikan så länge som möjligt, säger Åsa Melhus som är överläkare och mikrobiolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Melhus som har forskat mycket de senaste åren om silvrets effekter i kroppen säger:
-Det här är en giftig tungmetall som har konsekvenser både för miljön och för vår hälsa. Att använda sig av silver lite överallt det tror jag aldrig är något man ens ska överväga.
Har ni sett något här i ert eget labb?
-Ja, vi har tittat på patienter som har behandlats med silverförband och bakterier som har växt i de här såren. Och vi behövde inte undersöka speciellt många patienter för att upptäcka att det fanns silverresistens bland de här bakterierna. Det här är första gången som vi sett detta i Sverige och dessutom kunnat dokumentera det.
Den ökande användningen av silverprodukter ska nu diskuteras på den stora, årliga Läkarstämman i Älvsjö nästa vecka.
-Jag tror att kunskaperna är ganska så begränsade och vi behöver lära oss mer generellt, och man behöver gå ut med mer information så att även kunden kan välja bort de här produkterna. Att man kanske förstår att det här får konsekvenser, och det kanske inte bara just nu utan på längre sikt.
Vad är ditt råd till de konsumenter som använder flytande silverjoner?
• Björn Beermann, professor Läkemedelsverket, svarar:
-Jag tycker att det ska gå till närmaste sopstation och lämna in de här produkterna
• Marianne Boysen, enhetschef Livsmedelsverket menar:
-Silver är inget kroppen behöver. Skulle jag ge ett råd så ät frukt och grönt och du vill försöka få näringsriktigt i dig.
Ur Lina Millers inslag i Rapport 19.30
Intervju med Anders Sultan (Sindra Grahn/SVT Malmö)