Patienter med covid-19 tycks kunna bli av med viruset genom att få blodplasma från personer som tillfrisknat efter covid-19. Foto: TT

Forskarnas hopp: Blodplasma med antikroppar kan rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Blodplasma från personer med antikroppar skulle kunna rädda liv på coronasmittade. Det hoppas forskare vid Karolinska institutet – som ser lovande resultat med behandlingen hittills.

– Det tidigaste fyndet som vi ser är att om man har virus i blodet, så blir man av med viruset i blodet om man ger blodplasma med neutraliserande antikroppar vanligtvis redan nästa dag, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid KI, till Sveriges Radio Ekot.

För att patienterna ska bli av med viruset kan det krävas flera påsar blodplasma.

Studien har passerat sin första fas som handlade om att säkerställa att metoden är ofarlig för covidpatienter och en andra fas som gick ut på att ta reda hur mycket blodplasma som behövs.

Vill utöka försöken

Nu vill forskarna gå vidare till nästa fas. Tanken är då att minst 100 patienter ska ingå i undersökningen, hälften får blodplasma och andra hälften inte och sedan jämförs resultatet hos grupperna.

I andra länder har liknande försök visat goda resultat.

– Vi har väldigt lite att erbjuda de patienter som har covid i dag. Det här skulle vara en av de mycket få möjligheterna att ge behandling som öppnar sig, säger Joakim Dillner till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet