Förhoppningen: Antikropptester kan komma igång redan nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH har tagit fram ett test som snabbt kan ta reda på om en person haft covid-19 och bildat antikroppar mot viruset. Om testet blir godkänt kan det börja testas på personal vid flera sjukhus i Stockholm redan nästa vecka.

För bara någon vecka sedan användes labbet för att leta auto-antikroppar i olika sjukdomssammanhang. Nu har fokus flyttats helt, och fort har det gått:

– De experiment vi gör i dag kan få inverkan på vården redan i morgon, säger Peter Nilsson, professor på KTH och verksam vid SciLifeLAb.

Det som just nu sker vid laboratoriet är utveckla en metod för att hitta antikroppar mot coronaviruset i blod, och därmed få svar på om personen haft viruset och troligen är immun. Förhoppningen är att testet snabbt blir godkänt av etiska prövningsnämnden och kan börja användas i stor skala för att testa personal inom vården.

Tusentals test

– Då får man svar på frågan om man haft covid-19 och om man kan gå och jobba eller inte.

Peter Nilsson räknar med att kunna köra 7 000 prov per vecka redan i april månad och ytterligare 14 000 tester per vecka i maj. Dessutom kommer blodplasma från blodgivare som har antikroppar mot coronaviruset förhoppningsvis kunna hjälpa de som blivit svårt sjuka i covid-19.

– Förhoppningsvis kan de få en boost i sitt immunförsvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet