Forskning på kvinnoproblem sällan prioriterat

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var ett helvete. Som att ha pms hela tiden. Så beskriver några av de kvinnorna som hört av sig till mig när jag började granska hur p-piller kan förändra humöret. De flesta jag talade med kände någon som blivit deprimerad eller ångestfylld av p-piller eller andra hormonella preventivmedel.

Helena Zachariasson

Reporter

Problemet är inte okänt, upptill var tionde kvinna som äter p-piller har upplevt psykiska besvär som de misstänker har med pillren att göra. Men varför har det då skett så lite forskning på hur p-piller, som vi kvinnor har ätit under femtio års tid, kan påverka vårt humör?

Det var en påtaglig frustration jag märkte hos kvinnorna som inte lyckats hitta en fungerande preventivmetod utan upplevde att p-pillrena gick ut över deras liv och till och med förstörde deras kärleksrelationer. Många upplevde att de misstroddes, inte togs på allvar av läkare och att forskarna struntat i deras upplevelser.

Det är så mycket vi inte vet. Som sker bakom kulisserna i forskarvärlden och läkemedelsindustrin. Att läkemedelsbranschen inte är särskilt intresserad av att ta reda på ytterligare biverkningar av sina produkter efter att de klarat läkemedelstesterna kanske inte är förvånande, eftersom det i slutändan handlar om att ett företag vill tjäna pengar på sin produkt. När jag fick ta del av en av de få oberoende studier som finns på området blev det ännu tydligare varför dessa revolutionerande piller, som gjort så mycket för kvinnans självständighet och förmåga att själv kunna styra och planera sitt liv, fortfarande är outforskade när det kommer till humörbiverkningar.

Placebostudier för dyrt för oberoende forskare

För att ta reda på det krävs placebostudier, det vill säga att man jämför två grupper, där den ena äter p-piller och den andra får placebo. Men forskarna och experterna jag talade med sa alla samma sak; att göra placebostudier på p-piller är väldigt dyrt för en akademisk forskare som inte är knuten till ett läkemedelsföretag som backar upp med pengar och tillverkar och förpackar sockerpiller så de ser ut som äkta p-piller.

Den nya studien, så färsk att den inte publicerats (och ännu inte är granskad av en oberoende part) är finansierad av Vetenskapsrådet som är en myndighet där forskare kan söka pengar till sina projekt. Läkemedelsbranschen var inte ett dugg intresserad av att stödja den nya studien, enligt en av forskarna bakom studien försökte man få hjälp med att få piller och placeboprodukter att använda, men det blev tvärstopp.

Kvinnor kan få bekräftelse

Nu är dock studien gjord. Resultaten är blandade, många mår bättre av p-piller men det går också att se att fler kvinnor som åt p-piller upplevde mer ångest och irritation än de som fick placebo. Kanske kan de många kvinnor som upplever sig misstrodda av vården nu känna att deras upplevelser blivit bekräftade.

Nu är det bara att hoppas att forskarresultaten sipprar ut i verksamheten, så kvinnor kan få den hjälp de behöver. Och att forskning på kvinnlig hälsa fortsätter och utökas. För hur sorgligt är det inte att en av Sveriges mest prominenta forskare inom gynekologin fortfarande 2016 suckar och säger till mig: ”Forskning på kvinnoproblem är aldrig särskilt prioriterat”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.