Förbundsordförande Anne Carlsson.

Inga avgångsbesked från Reumatikerförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Reumatikerförbundets generalsekreterare om de åtta miljoner kronor som ska ha tagits från Reumatikerfonden, en forskningsfond som får sina pengar från insamlingar till ett 90-konto.

På Reumatikerförbundets presskonferens på fredagseftermiddagen kom inga tydliga svar på det som framkommit av DN:s granskning.

Förbundets generalsekreterare Magdalena Olsson sa på presskonferensen att det stod klart för henne när hon började sitt arbete i april förra året att förbundet hade ett behov av att ”tydliggöra sin ekonomiska redovisning”, och att hon därför påbörjade ett arbete med att gå igenom rutiner och se över insamlade medel redan då.

– De senaste dagarna har vi arbetat hårt för att kunna besvara medias frågor, men vi har faktiskt gått bet. Jag kan i dag inte ge er tydliga och ordentliga svar på hur vår redovisning ser ut och det är ett krav man absolut kan ställa på en sån stor organisation som Reumatikerförbundet, sa Magdalena Olsson.

Nu har förbundet tagit kontakt med en revisionsbyrå för en extern granskning.

– Den byrån ska få helt fria händer, de ska lyfta på alla stenar som går att lyftas på, sa Magdalena Olsson.

Oklart om förbundsordförande avgår

Generalsekreteraren säger ochkså att det som framkommit i media de senaste dagarna är väldigt allvarligt och skadar Reumatikerförbundets förtroende, som hon hoppas kunna vinna tillbaka i och med den externa granskningen.

Men om förbundsordförande Anne Carlsson avgår är oklart.

– Det kan inte jag svara på, det avgörs av våra medlemmar och vår stämma.

Den externa granskningen ska enligt Magdalena Olsson säkerställa att förbundet följer de regler som gäller för en organisation som har ett 90-konto.

– Jag kommer också be dem titta på hur vi sköter löner och andra förmåner och hur vi hanterar skattefrågor. Allt detta är för att vi måste ha en tydlighet och få ordning på vår ekonomi, det är en självklarhet att det ska vara på plats.

Gick back 2011

Reumatikerförbundet ville tidigare i dag inte kommentera uppgifterna om miljonerna som saknas ur fonden. Förbundet gick 2011 back 11,7 miljoner kronor men vill inte berätta hur förlusten täckts, uppger DN.

Förbundsordförande Anne Carlsson säger att inget medvetet beslutat fattats om att ta från fonden till underskottet.

På fredagens presskonferens sa Magdalena Olsson att hon inte känner igen sig i DN:s siffror.

– Jag känner inte igen mig i den bild som DN ger av vår insamlingsverksamhet i dag, att summor som är insamlade till forskning skulle ha gått till annan verksamhet – men om det skulle finnas felaktigheter på den punkten så är min bild att det inte handlar om siffror som är i närheten av de siffror som nämns i DN:s artikel. Men jag kan inte säga exakt hur det har gått till här i dag, sa hon.

Lägenhetsaffär

I torsdags avslöjade även Dagens Nyheter att kostnaden för Reumatikerförbundets förbundsordförande Anne Carlssons lägenhet i Stockholm inte hade förmånsbeskattats.

– Det är oerhört tragiskt och sorgligt. Vi ska prata med Skattemyndigheten om detta och det ska ordnas, sade Anne Carlsson då till tidningen.

Hon ska ha bott i lägenheten, i centrala Stockholm, i sju år. Inte heller ett årskort på SJ har förmånsbeskattats enligt granskningen.

Krav på insamlare med 90-konto

Pengarna till Reumatikerfonden samlas in med hjälp av ett så kallat 90-konto, en särskild typ av konto för insamlingar till välgörande ändamål som är ställd under Svensk insamlingskontroll. För att ha ett sådant konto gäller särskilda regler, enligt ett dokument utlagt på organisationens hemsida:

Bland annat gäller att minst 75 procent av intäkterna ska gå till insamlingens specifika ändamål. Föreningens styrelse måste bland annat se till att pengarna tillkommer ändamålet utan onödiga kostnader. Föreningar som använder mer än 25 procent av de insamlade pengarna till administration tre år i rad kan få sitt 90-konto återkallat.

Det ställs också särskilda krav på ledamöterna i styrelsen för en förening som har ett 90-konto. Till exempel får styrelseledamöter, som huvudregel, inte ha obetalda skatteskulder.

Reumatikerförbundet är Sveriges största handikappförbund med cirka 50 000 medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.