Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringens särskilda utredare Eva Durhan har lämnat utredningen om en tioårig grundskola till utbildningsminister Anna Ekström. Genrebild. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Förskoleklassen föreslås blir nya årskurs 1

Uppdaterad
Publicerad

Dagens förskoleklass upphör och blir i stället den nya årskurs 1 i grundskolan. Det föreslås i utredningen om en tioårig grundskola som presenterades på måndagen.

– Jag ser fram emot att mer djupgående ta del av förslag i betänkandet, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Dagens förskoleklass infördes 1998 och har sedan 2018 varit obligatorisk. Förskoleklassen är sin egen skolform och inte en del av grundskolan, vilket bland annat har lett till att kvaliteten i utbildningen har varierat.

Efter en utredning om en tioårig grundskola föreslås nu att dagens förskoleklass upphör och i stället blir den nya årskurs 1 i grundskolan. Samma sak ska gälla för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan. Syftet är att förbättra kunskapsresultaten och få en mer jämlik skola.

Undervisning utökas

– Det finns goda skäl att utifrån ett likvärdighets- och barnrättsperspektiv säkerställa att detta gäller alla elever, säger regeringens särskilda utredare Eva Durhan på en pressträff.

Utredningen föreslår att den garanterade undervisningstiden ska utökas med 534 timmar, vilket motsvarar tre timmars undervisning per skoldag i det som blir det nya årskurs 1.

Innan förslaget kan bli verklighet krävs en hel del förberedelser. I dag är hälften av personalen som arbetar i förskoleklassen förskolelärare och de kan behöva fortbildning för att i enlighet med det nya förslaget bli behöriga att undervisa sexåringar i grundskolan. Samma sak gäller för lågstadielärare som i dag undervisar i årskurs 1.

Därför föreslår utredningen bland annat att Skolverket får i uppdrag att tillsammans med lärosäten erbjuda fortbildning av lärare. 2026 föreslås den första kullen sexåringar börja i vad som blir den nya grundskolan.

”Gedigen utredning”

Utbildningsminister Anna Ekström kallar utredningens arbete för gediget.

– Jag ser fram emot att mer djupgående ta del av förslag i betänkandet. Regeringen och samarbetspartierna är överens om att vi ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att införa en tioårig grundskola. Det arbetet påbörjas nu, kan man säga, men den här gedigna utredningen som vi har fått på vårt bord, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på pressträffen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer