Haaji Muhammed tittar ut genom krossat fönster i somaliska föreningens lokaler i Forserum som attackerades 2012. Foto: TT

Fler hatbrott mot afrosvenskar

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning föreslår flera åtgärder för att stoppa afrofobin i Sverige.

I september i fjol överfölls en 32-årig man och hans son på en gångbro i Malmö. Misshandeln rubriceras som ett hatbrott eftersom mannen och sonen översköljdes med rasistiska uttryck som anspelade på deras hudfärg.

Antalet anmälningar om hatbrott med afrofobiska motiv har ökat med 24 procent mellan 2008 och 2012 medan det totala antalet anmälda hatbrott minskat med sex procent under den perioden.

Afrofobin kartlagd

I november gav Erik Ullenhag Mångkulturellt centrum i uppdrag att göra en kunskapsöversikt över afrofobi i Sverige.

I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar utredarna att ”stereotypa föreställningar om afrikanerna ännu i dag är gångbara i den svenska samtidskulturen”.

En av utredarna, juridikstuderande Samson Beshir, säger till TT att det finns många orsaker till att hatbrott med afrofobiska motiv ökar och att en av dessa är avhumaniseringen av afrikaner i samhällsdebatten.

-Ta bilden av hur afrikaner porträtteras i skolmaterial till exempel, att Afrika bara omnämns som ett objekt i samband med koloniseringen, säger han.

Utredarna föreslår flera åtgärder i debattartikeln för att bryta trenden och stoppa afrofobin, bland annat en statlig utredning för att djupare undersöka afrosvenskarnas situation.

-Det är också viktigt med en bred folkbildningsinsats. Att ta chansen att göra upp med Sveriges historia när det gäller den transatlantiska slavhandeln och utvecklandet av rastänkandet, säger Samson Beshir.

Särskilt oroad

Erik Ullenhag säger att den rasism som drabbar afrosvenskar måste tas på stort allvar.

-Jag är särskilt oroad kring den svensksomaliska gruppens situation. Det är den grupp som har varit utsatt för mest stereotyper i debatten under senare år, säger han till TT.

Ullenhag säger att rapporten nu ska studeras, men redan nu förklarar han att han är skeptisk till ett par av förslagen. Det gäller bland annat ett förslag om positiv särbehandling.

 * Hatbrott är ett samlingsnamn för brott som begås mot en person på grund av hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, religionstillhörighet, trosbekännelse eller sexuell läggning.

 * Anmälningarna om hatbrott med afrofobiska motiv ökade med 24 procent mellan 2008 och 2012.

 * Samtidigt minskade det totala antalet anmälningar om hatbrott med sex procent.

 * I fjol anmäldes totalt 5 000 hatbrott, varav 940 var anmälningar om afrofobiskt hatbrott.

Källor: Brottsförebyggande rådet, Polisen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer