Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
–Det är väldigt viktig att äldre slipper drabbas av lunginflammation, och genom ett pneumokockvaccin så kan man minska den risken, säger Acko Ankarberg (KD) som är ordförande i Socialutskottet. Foto: SVT

Förslag: Gratis vaccinering mot pneumokocker

Uppdaterad
Publicerad

Flera riksdagspartier vill nu att regeringen snarast skjuter till pengar som går direkt till gratis vaccinering över hela landet för personer över 65 år mot pneumokocker – en bakterie som kan orsaka lunginflammation.

Nu vill Kristdemokraterna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att staten ska göra det gratis för alla över 65 år – i hela landet att få vaccin mot lunginflammation så kallade pneumokock-bakterier.

– Det är väldigt viktig att äldre slipper drabbas av utav lunginflammation, och genom ett pneumokockvaccin så kan man minska den risken, säger Acko Ankarberg (KD) som är ordförande i Socialutskottet, till SVT.

Gratis för vissa

Nu har vissa regioner gratis vaccin medan det i andra kan kosta upp till 800 kronor. Men socialförsäkringsminister Lena Hallengren menar att regeringen gett regionerna pengar så att de kan välja att vaccinera gratis

– Min uppfattning är att varje region ska se till att vaccinet är tillgängligt och också se över den avgift man sätter för att se till att respektive målgrupp i det här fallet äldre och riskgrupper har möjlighet att vaccinera sig. Säger socialminister Lena Hallengren (S) till Sveriges Radio Ekot.

Räcker inte

Men det räcker inte menar Kristdemokraterna.

– Vi tycker det är viktigt att vi kan bestämma att det är kostnadsfritt och erbjuds alla äldre i hela landet då blir det ju jämlikt säger Acko Ankarberg (KD) till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer