Foto: TT

Förslag om dataavlyssning dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredning om polisens nya dataavlyssning skulle varit i gång i mars. Men allianspartierna, som ska vara med i utformningen, har hittills inte sett till ett enda förslag.

Efter terrorattackerna i Paris talade statsminister Stefan Löfven (S) om polisens behov av att skaffa information från misstänkta datorer och avlyssna krypterad datakommunikation.

– Vi kan inte ha ordningen att Säkerhetspolisen helt plötsligt hör ”Nu går vi över till Skype”, och vet att man då inte kan förhindra brott.

I december kom regeringen överens med alliansens fyra partier om en rad åtgärder för att bekämpa terrorism på svensk mark.

Ett av förslagen handlade om ”hemlig dataavläsning” – att polisen ska få ökade möjligheter att läsa krypterat innehåll på datorer och i datakommunikation.

I gång i mars

I uppgörelsen hette det att beslut om en utredning skulle fattas i mars. Dessförinnan skulle Allianspartierna få vara med och skriva utredningsdirektiven.

Men oppositionen har fortfarande inte sett till något förslag från regeringen, vilket upprör Moderaternas Beatrice Ask:

– Jag börjar bli väldigt irriterad. Vi har inte sett ett papper än och nu börjar det snart bli sommar.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) menar att beredningen dragit ut på tiden eftersom ämnet är komplext.

– Det är helt enkelt en komplicerad fråga som stötts och blötts av ett antal tidigare regeringar.

Ni skrev att det skulle varit klart för beslut om en utredning i mars?

– Ja, det borde det ha varit. Det blir några veckor försenat, det beklagar jag!

Oenig regering

Enligt vad SVT erfar beror förseningen på oenigheter inom regeringen, mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Processen ska också ha komplicerats av att IT-ministern Mehmet Kaplan tvingats avgå.

De här förklaringarna tillbakavisas dock av inrikesministern som nu lovar leverans inom kort.

– I nästa vecka räknar jag med att inleda samtal med oppositionen.

SVT Nyheter kommer under våren att granska frågor om kryptering och dataavläsning. Tipsa gärna våra reportrar, via mejl, telefon eller SVT:s tjänst tvleaks.se.

https://tvleaks.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.