En sko lagas på skomakeriet Framåt i Stockholm (arkivbild från 2016). Foto: Claudio Bresciani/TT

Förslag om höjd moms – dyrare reparera cyklar och skor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna har kommit överens om att höja momsen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne från 6 till 12 procent. Förändringen föreslås gälla från 1 april nästa år, skriver Finansdepartementet i en promemoria.

Förändringen väntas höja priset och minska efterfrågan på tjänsterna. Priset för att byta ett cykeldäck beräknas till exempel öka från omkring 300 kronor till omkring 315 kronor.

”Branscherna för reparationer av de uppräknade varorna kan därmed antas minska till följd av förslaget”, skriver Finansdepartementet.

Ökad enhetlighet

Att förslaget ändå läggs motiveras med att man vill öka enhetligheten i systemet, underförstått minska de samhällsekonomiska effektivitetsförluster som de olika momssatserna anses orsaka.

Finansdepartementet räknar också med att det administrativa arbetet förenklas något för företagen, eftersom de bara behöver laborera med två momsnivåer. Statens skatteintäkter förväntas öka med knappt 80 miljoner kronor per år.

Tätt mellan ändringarna

Om förslaget klubbas i riksdagen innebär det den tredje momsjusteringen för branschen på sex år. Först sänkte den rödgröna regeringen momsen från normalnivån 25 procent till 12 procent 2017. Reparationstjänsterna fick därmed samma momsnivå som livsmedel. Den 1 juli i år sänktes momsen ytterligare ett steg, till 6 procent – samma nivå som gäller för böcker, teaterföreställningar och andra kultur- och idrottsevenemang.

Den första sänkningen gav dock inte någon större märkbar effekt, enligt en utvärdering från Miljöinstitutet i Lund.

Bolund (MP) kritisk

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kritiserar förslaget i ett Twitterinlägg.

”Det här är ju humor ändå (i all sin tragik). Det viktigaste för regeringen när världen är i en klimatkris och Sverige på väg in i en ekonomisk kris är att göra det dyrare för småföretag som reparerar våra prylar. Ska man skratta eller gråta?”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.