Peter Eriksson (MP) Foto: TT

Förslaget: Enklare göra bostad av kontor som redan varit bostad

Publicerad

Tidigare bostäder, som gjorts om till exempelvis kontor, ska enklare kunna bli bostäder igen. Det har nu regeringen och alliansen kommit överens om.

Förslaget innebär en så kallad återbostadisering av utrymmen som tidigare varit bostäder men som byggts om till bland annat kontor.

Genom en ny bestämmelse i plan och byggförordningen kan därmed 10.000 lägenheter skapas, detta enligt regeringens beräkningar.

– Det här är en möjlighet att få fram en del nya bostäder i befintliga lokaler som underutnyttjas i dag. Och det kan finnas en potential på kring 10.000 lägenheter i att använda det här regelverket, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till SVT Nyheter.

”Kanske inte behöver samma isolering”

 Förslaget, som väntas träda i kraft sommaren 2017, innebär att en ny bestämmelse införs i plan- och byggförordningen gällande återbostadisering. Kraven och standarden på de nya lägenheterna ska inte vara större än befintliga bostäder i huset.

– Man kanske inte behöver ha samma isolering som gäller i de nyaste kraven och energikrav och så, utan det gäller samma regler som för övriga beståndet i fastigheten, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Förslaget är en del av migrationsöverenskommelsen som slöts mellan regeringen och Alliansen, under hösten 2015.

– Det är bra att det äntligen kommer på plats. Det här är sådana regelförenklingar som vi från alliansen har efterfrågat länge, säger Eva Thalén Finné (M) till SVT.

Regeringen tror att efterfrågan är stor för att bygga om lokaler till bostäder.

– Det kan vara ju vara kommunala bostadsbolag som vill bygga om och utnyttja det befintliga beståndet bättre , det kan vara bostadsrättsföreningar som inte har lyckats hyra ut alla lokaler, säger Peter Eriksson (MP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer