Den indiska mutationen är blandning av två redan muterade virus, som var och ett påverkar effektiviteten av vaccinerna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Första fallen av indisk virusvariant i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fall av den indiska virusvarianten har konstaterats i Region Stockholm.

Den spås vara mer motståndskraftig mot dagens vacciner, men mycket är fortfarande oklart kring virusvarianten.

– Det verkar inte som att den skulle vara mer smittsam, säger Anders Sönnerborg, överläkare och professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Det är i tisdagens lägesrapport från Stockholm som regionen meddelar att man nu konstaterat fyra fall av virusvarianten.

– Vi får hoppas att det är så att man ringar in fallen ganska snabbt. Den brittiska varianten har tagit över i regionen och i hela Sverige, men den sydafrikanska och brasilianska varianten har vi ju ett antal av men de har inte på något vis tagit över. Så vi får hoppas att den här kan hanteras på samma sätt, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, till TT.

Hur personerna smittats eller om de tillfrisknat framgår inte.

En blandning av två muterade virus

Den indiska varianten, med benämningen B.1.617, är blandning av två redan muterade virus, som var och ett påverkar effektiviteten av vaccinerna. Det dubbelmuterade viruset spås kunna vara mer motståndskraftigt mot vaccinet, men det är inte något som kunnat bekräftas av forskare.

– Ur ett teoretisk perspektiv och viss laboratoriedata säger att den skulle kunna vara mindre känslig för de vaccinen som finns i dag. Men det är inte klarlagt, och det är väldigt viktigt att betona, säger Anders Sönnerborg.

Professor: Verkar inte vara mer smittsam

I Europa har flera fall av varianten konstaterats i bland annat Storbritannien, Danmark och Norge. Hälsodepartementet i Indien, där virusvarianten upptäckts på flera håll, har sagt attvarianten medför en risk för att viruset enklare tar sig förbi immunförsvaret och ökar infektionsrisken.

– Det som rapporterats på andra håll i Europa om den indiska varianten är att den inte spritt sig vidare utan hållit sig till små smittkluster, ofta inom familj eller en bekantskapskrets. Så hittills verkar det ur ett europeiskt perspektiv inte som att den skulle vara mer smittsam, säger Anders Sönnerborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer