Jordgubbarna har stått sig genom vårens skiftande temperaturer och väntas kunna skördas i tid till midsommar. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Glädjebeskedet – svenska jordgubbar till midsommar

I år har våren visat på ambivalenta tecken, sommarvarmt en dag och frost nästa. Men de skiftande temperaturerna har inte ruckat på jordgubbarna – första skörden väntas i lagom tid till midsommar.

– Jordgubbarna har börjat mogna och det kommer inte vara några problem med gubbar till midsommar, säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s Trädgårdsdelegation, till SVT Nyheter.  

För att jordgubbarna ska må bra och frodas behövs egentligen bara två saker: Sol och värme. 

– Nu blev det varmt och då händer det väldigt mycket väldigt snabbt. Jag har träffat jordgubbsodlare på olika fält och det händer väldigt mycket varje dag.

I Sverige används traditionellt tunnelodling vid odling av jordgubbar, vilket är en metod där ett provisoriskt tak används för att skydda bären.

Jordgubbarna klarade ambivalent vår

Värmen i slutet av mars och början av april gjorde att fruktodlingen, på sina håll, tog skada när det sedan frös på igen.

– Vi har sett skador i fruktodlingen i år. Det blev varmt i slutet på mars och då började knopparna öppna upp sig lite. När knopparna öppnar upp blir de känsligare för låga temperaturer.  

Men jordgubbarna har stått sig genom de skiftande temperaturerna och väntas kunna skördas i tid till midsommar.

Köldknäpp förstörde för sparrisen

På Gotland tog aprilkylan kål på de första sparrisodlingarna. Sparrissäsongen infaller tidigare än jordgubbssäsongen och när de första knopparna frös sönder fick de aldrig chans att blomma ut. Minst en tredjedel av årets svenska sparrisskörd befaras ha förstörts, skriver Lantbrukets Affärstidning.

– Det beror främst på att det ännu inte fanns andra grödor ute på fälten, säger Marcus Söderlind.

I dagligvaruhandeln märktes det svenska sparristappet inte av mer än i någon vecka med högre priser än normalt på svensk sparris.

LÄS MER: Kylan hotar gotländska sparrisen

Varierande väderförhållanden

Marcus Söderlind poängterar att Sveriges varierande väderförhållanden kan göra det svårt att sammanfatta förutsättningarna för jordgubbsskörden, och att den kan se olika ut på sina håll. 

 - Vi ska komma ihåg att Sverige är ett långt land och har vädervariationer. Det kan vara regn i väst och full sol i öst. Särskild kalluft med frost kan vara väldigt lokalt.

LÄS OCKSÅ: Förra årets jordgubbssäsong kom tidigt

Färskpotatisen skördas som vanligt

Vad gäller skörden av färskpotatisen är den i full gång. 

– Potatisarna plockas för fullt. Kylan gjorde att man kom igång något senare men det tog inte lång tid för de att nå butikerna.

LÄS MER: Så dyr är årets första svenska färskpotatis

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer