Norska kungen Harald V kommer dela ut priset till Karen Uhlenbeck vid en ceremoni i Oslo den 21 maj. Foto: Andrea Kane/AFP/TT

Första kvinna att få världens finaste pris i matematik

Publicerad

Den amerikanska matematikprofessorn Karen Uhlenbeck är den första kvinnan att tilldelas det prestigefyllda norska Abel-priset.

“Uhlenbeck får Abel-priset för sina banbrytande insatser i geometrisk analys och gaugeteori, som har ändrat det matematiska landskapet på ett dramatiskt sätt”. Så lyder motiveringen till varför Uhlenbeck får priset.

Prissumman är sex miljoner norska kronor och priset delas ut av kung Harald V vid en ceremoni i Oslo den 21 maj.

Förespråkare för jämlikhet

Karen Uhlenbeck är professor vid University of Texas i Austin. Hon beskrivs i motiveringen inte bara som en matematiker, utan även som en förebild och en förespråkare för jämlikhet inom vetenskapens- och matematikens värld.

Hon är en av grundarna till Park City Mathematics Institute som arbetar för att lära upp unga forskare och skapa förståelse för matematikens utmaningar.

Uhlenbeck prisas främst för sina insatser inom gaugeteori, som beskrivs som den teoretiska fysikens matematiska språk.

Priset har delats ut sedan 2002 till matematiker, och sammanlagt har 20 personer har fått priset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer