De två vargarna som sköts i Fulufjällets revir. Den mörka är en hane på 26 kg och den andra är en hona på 22 kg. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Tre första vargarna skjutna

Uppdaterad
Publicerad

Vid sjutiden i morse sköts den första vargen i den selektiva jakten på 16 djur som Naturvårdsverket beslutade om i veckan. Kring lunchtid sköts ytterligare två vargar i Dalarna. Men i Mora protesterar jägarna mot vargjakten.

En varghane fälldes kring lunchtid på lördagen öster om Fulufjället i Dalarna och någon timme senare även den andra vargen i reviret. Totalt har nu tre vargar fällts av de 16 djur som får fällas.

Den första vargen som sköts vid Fulufjället var enligt Länsstyrelsen i Dalarna en hane på 26 kg och den andra en hona på 22 kg, båda ungdjur.

”Fälldes på 100 meters håll”

Den andra vargen, en hane, som troligen var en årsvalp, sköts någon gång efter klockan 7 i Hedbyreviret i Örebro län.

– Det var ett jaktlag på cirka 20 man som var ute i går på Iresjön som ligger på länsgränsen mellan Örebro och Västmanlands län och då såg vargar. Nu på morgonen skulle de sätta ut passkyttar runt sjön och när en av passkyttarna var på väg ut så mötte han tre vargar, säger Per Wedholm vid Länsstyrelsen i Örebro till SVT Nyheter och fortsätter:

– Han fällde en av vargar på 100 meters avstånd med ett skott. Det var en hanvarg, troligen en årsvalp.

Nu avbryter jaktlaget jakten under resten av helgen. På grund av att det inte är någon spårsnö, som gör det svårt att lokalisera vargarna, som nu flytt.

Möttes av applåder

Enligt Naturvårdsverkets beslut ska jakten, som började på fredagen, ske i åtta utvalda revir. I vart och ett av dessa får två vargar skjutas, varav högst ett av föräldradjuren. Reviren ligger i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.

Beskedet att den första av de 16 vargarna skjutits i Örebro län möttes av spontana applåder på Centerns kommundagar i just Örebro, uppger TT.

Centern har ansvaret för vargfrågan i regeringen och har varit pådrivande för att minska taket för antalet vargar i Sverige.

Jägare protesterar

Jägarna i Mora norra jaktvårdskrets har tilldelats att skjuta två vargar i Våmådalens revir. Men jägarna vägrar.

– Det är speciellt just här. Det är det enda vargparet i hela Sverige som inte attackerar hundar och inte attackerar våra fäbodar. Det är helt fel för jägare att skjuta vargar som sköter sig. Det är precis de vargarna vi ska vårda för framtiden, säger Johan Frost, rovdjursansvarig i Mora norra jaktvårdskrets, till TT.

Jaktvårdskretsen representerar 50-60 älgjaktslag som enats om att inte skjuta det skötsamma vargparet. De hänvisar också till att vargarna i området inte varit något problem och oroas för att om vargarna skjuts så kommer de att ersättas med andra och svårare djur.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.