General Jean-Paul Paloméros och general Sverker Göransson under pressträffen inför NATO mötet Strategic Military Partner Conference i Stockholm. Foto: Scanpix

Försvaret vill öva med Natostyrka

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får beröm för sin medverkan i Natos militära operationer.

Nu vill försvaret få öva med Natos snabbinsatstyrka för att kunna delta i framtida insatser.

Överbefälhavare från Nato och dess partnerländer träffades i Stockholm på onsdagen för att diskutera strategiska frågor. Natogeneralen, fransmannen Jean-Paul Paloméros, berömde Sveriges medverkan i Natos operationer. Gripenplanens insatser i Libyenkrisen 2011 beskrev han som ”enastående”.

– Sverige är en väldigt pålitlig partner. Vi vet att Nato kan räkna med Sverige närhelst vi måste hantera en kris, säger Paloméros.

Han betonade vikten av att svenska styrkor redan når upp till Natos högsta standard.

Snabbinsatsstyrka

För att fortsätta samverka med Natostyrkor på en hög nivå krävs dock samövningar. De kommer att bli ännu viktigare när insatsen i Afghanistan avslutas nästa år och de internationella operationerna väntas bli färre. Försvarsmakten vill därför kunna öva tillsammans med Natos snabbinsatsstyrka, NRF, som kommer att vara central i kommande Natoövningar. Till exempel planeras en stor övning 2015, som Sverige kan bli inbjuden till.

– Är vi inte med i övningar kommer vår förmåga att successivt gå ned, säger ÖB Sverker Göranson.

Finland gick 2008 med i NRF:s reservstyrka medan Sverige avstod, då det saknades brett stöd i riksdagen.

Rätt att öva

Att vara med i reservstyrkan innebär en rätt att delta i övningar och att man förklarar sig redo att ställa upp med vissa extra resurser vid eventuella insatser. Vilka insatser man ska delta i bestämmer dock landet själv.

Nu är diskussionen om svenskt deltagande i NRF tillbaka.

– Det finns absolut sådana diskussioner, men skälet till att vi vill röra oss framåt försiktigt är att vi vill skapa enighet i Alliansen och också ha en bred samsyn i sådana här säkerhetspolitiska avgöranden i Sveriges riksdag, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Fakta: Natos snabbinsatsstyrka

  • Snabbinsatsstyrkan, NRF, (Natos Response Force), aviserades 2002 och stod helt klar 2006
  • Styrkan består bland annat av cirka 13 000 man, flyg och fartyg.
  • Natoländerna turas om att bidra till styrkan under ett år i taget.
  • Styrkan ska på kort varsel kunna sättas in för att hantera kriser runt om i världen.
  • Enheter ur styrkan har använts för att skydda OS 2004 och presidentvalet i Afghanistan 2004, samt vid katastrofinsatser.
  • Natos partnerländer kan bidra med supplementära resurser.

Källa: Nato

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.