Att Försvaret väntat med att begära information från Transportstyrelsen beror på att man, av Säpo, ombads avvakta med en egen utredning. Men nu har denna alltså tagit sin början. Foto: TT

Försvarsmakten begär information från Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Försvarsmakten i fredags bekräftade att information från det militära fordonsregistret finns hos Transportstyrelsen gör Försvarsmakten nu en formell hemställan till myndigheten.

I ett pressmeddelande på sin hemsida skrev Försvarsmakten under lördagen att man gjort en hemställan till Transportstyrelsen om att få information.

LÄS MER: SVT avslöjar: Det militära fordonsregistret lämnades till utlandet

Informationen ska enligt meddelandet gälla ”personuppgifter, fordonsuppgifter och uppgifter som rör totalförsvars- och beredskapsplanering som är kopplade till Försvarsmakten och som Transportstyrelsen kan ha i sina system.”

Denna begäran kommer trots att Transportstyrelsen på fredagen klargjort att man inte har någonting med militärens fordonsregister att göra.

Fordonsregistret inte röjt i sin helhet

Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth vidhåller dock att Transportstyrelsen har haft viss information som rör försvarets fordon.

– Försvarsmakten ansvarar för det militära fordonsregistret, i sin helhet är det inte röjt, vilket vi aldrig har påstått. Däremot är det så att viss information finns både i det militära fordonsregistret och i Transportstyrelsens vägtrafikregister, säger Jesper Tengroth.

Hur kommer det sig då att Transportstyrelsens gick ut med ett pressmeddelande där man skrev att ”Transportstyrelsen har inget med det militära fordonsregistret att göra. Det hanteras av militären själva.”?

– Den frågan måste du ställa till Transportstyrelsen, säger Jesper Tengroth.

LÄS MER: Försvarsutskottet kallas till krismöte efter IT-skandalen

Ombads avvakta

Jesper Tengroth vill inte svara på vilken information det kan vara som finns i båda registren.

Att man väntat med att begära information från Transportstyrelsen beror på att man, av Säpo, ombads avvakta med en egen utredning. Men nu har denna alltså tagit sin början.

– Vi har skickat en hemställan till Transportstyrelsen, där vi bett om att få mer information som är kopplad till försvarsmakten. Tillsammans med Transportstyrelsen behöver vi göra en fördjupad analys och innan den är klar kan vi inte säga så mycket.

LÄS MER: Alliansen kallar Ygeman till justitieutskottet

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

IT-skandalen i korthet

I januari sparkades Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren. I juli avslöjades att myndigheten hade röjt sekretessbelagda uppgifter som kan skada rikets säkerhet, genom en IT-upphandling i utlandet. Det handlar om hela det svenska registret över körkort, inklusive bilder, och även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige.

Det visade sig att Maria Ågren hade undertecknat beslut om att göra avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick vetskap om misstänkta brister inom myndigheten i samband med Säpos förundersökning, som startade i början av 2016 – det är dock oklart exakt när. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) hävdar dock att hon fick kännedom om saken först i januari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.