Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Främmande makt saboterar och angriper Sveriges hamnar och ett hackerteam försöker avvärja dataintrången – följ med på cyberförsvarets övning. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Försvarsmakten: Främmande makt förbereder cyberangrepp mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och andra statsaktörer kartlägger Sverige på it-området och planerar för cyberangrepp. Det uppger Försvarsmaktens cyberförsvarschef för SVT. Nyss avslutades en stor övning med scenario där främmande makt angrep försörjningsberedskapen genom sabotage och cyberangrepp mot svenska hamnar.

I övningsscenariot är regeringen på väg att utlysa höjd beredskap. Göteborgs hamn har slagits ut efter sabotageaktioner och samtidigt pågår cyberoperationer för att slå ut datasystemen som styr frakter till och från kvarvarande hamnar.

– Det är ett ganska realistiskt scenario, det påminner mycket om det vi ser omkring oss i omvärlden med den oro som finns och det säkerhetsläget som vi har, säger generalmajor Johan Pekkari som är Försvarsmaktens cyberförsvarschef.

Ökad aktivitet

Han beskriver ett växande tryck mot Sverige på cyberområdet där statsaktörer, framför allt Ryssland, utför olika angrepp.

– Vi ser en ökad aktivitet i cyberdomänen.

Enligt Försvarsmakten pågår redan i dag förberedelser från främmande makt för att kunna genomföra framtida cyberattacker mot kritisk infrastruktur i Sverige.

– Det man försöker söka efter är förmodligen kritiska sårbarheter som vi kan ha, eller som samhället kan ha, och det är där man försöker påverka för att på det sättet få en operativ påverkan på oss i Försvarsmakten eller på vårt samhälle, säger Johan Pekkari.

”Konstant konflikt”

I övningsscenariot, där Göteborgs hamn var utslaget, hade deltagarna i uppgift att öppna nödhamnar på västkusten för att Nato-länder skulle kunna komma de baltiska länderna till undsättning, genom att frakta förnödenheter och krigsmateriel över svenskt territorium.

– I det här scenariet blir Sverige vägen in i Baltikum och Sverige kan komma att spela en sådan roll i och med Nato-medlemskapet, säger Emil Hjalmarsson, avdelningschef för cyberförsvar och ledningsteknik på FOI.

Från försvaret och FOI framhåller man vikten av att också inom civila myndigheter öva just dessa förmågor att ta emot hjälp, och bistå Nato, inför Nato-medlemskapet.

– Vi är mer eller mindre i en konstant konflikt när det gäller cyber och effekten på samhället kan bli väldigt, väldigt omfattande vid ett lyckat angrepp.

Safe Cyber

Övnigen Safe Cyber 23 är den största årliga nationella cyberförsvarsövningen och genomförs av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, på uppdrag av Försvarsmakten. Deltar gör även ett tiotal civila myndigheter som får möjlighet att öva beredskapen i FOI:s virtuella miljö som består av 800 sammankopplade datorer i Stockholm och Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.