Enligt Riksrevisionen är det osäkert om försvarsreformen kan fullföljas. Dessutom kritiseras regeringens styrning av Försvarsmakten som otydlig och att det därför är oklart vilka målen är.
Försvarsmaktens insatsorganisation är inte utformad för att klara de svåraste nationella uppgifterna, till exempel ett väpnat angrepp, konstaterar Riksrevisionen.
Riksrevisionen har granskat Försvarsmakten sedan 2010 och lämnat en rad rapporter. Slutsatserna har bland annat varit att det saknas 3-5 miljarder kronor per år de kommande åren, att styrningen är otydlig och det saknas uppföljning av hur försvaret klarar av målen som riksdagen sätter upp.
Bristfälligt skydd mot angrepp
I sin slutrapport konstaterar Riksrevisionen att det är osäkert om försvaret klarar av att skydda Sverige mot ett angrepp. Riksrevisor Jan Landahl pekar på ett antal utmaningar. En stor utmaning är personalförsörjningen.
Det kommer väldigt mycket avgångar och kan man inte fylla på förbanden går det inte att öva och då tycker soldaterna att det är meningslöst och lämnar Försvarsmakten, säger Jan Landahl till TT.
– Sedan har vi bristerna på materialsidan som vi beräknar till 30-50 miljarder de kommande 10 åren.
– Därtill kommer brister i planeringen. Inriktningsbeslutet som togs 2009 förutsatte att Sverige skulle ge och ta emot stöd från andra länder. Vad vi kan se i vår fördjupning är att det inte skett någon planering i den frågan, säger Landahl.
Nytt beslut nästa år
Riksdagen kommer att ta ett nytt försvars- eller inriktningsbeslut nästa år och Riksrevisionen anser att det då måste bli bättre ordning.
– Nu måste man upp på banan och tala om vad försvaret ska användas till. Det här är vårt sätt att avsluta våra granskningar. Vi har gjort vårt jobb och nu är det upp till politikerna att göra sitt, säger Jan Landahl.
Svårigheter med stor reform
Försvarsmakten delar en del av Riksrevisionens bedömningar, men inte andra.
”Vi har till exempel en tillräcklig beredskap att försvara landet här och nu, givet det omvärldsläge som nu råder. Försvarsmakten har också svarat upp mot de uppgifter som ställts vad avser internationella insatser och uthållighet”, heter det i ett uttalande från Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall.
Myndigheten håller samtidigt med om att det finns svårigheter med en stor samhällsreform och att det vore önskvärt med tydligare mål och styrning.
”Vi har i en serie underlag till regeringen pekat på flera av de saker Riksrevisionen nu lyfter fram som angelägna frågor, framför allt vad avser de ekonomiska bedömningarna”, påpekar Sandwall.